Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Ornitológovia na Sĺňave umožňujú nazrieť do chráneného vtáčieho územia

Na archívnej snímke sliepočky vodné v chránenom vtáčom území s názvom Výsadba pri vodnej nádrži Sĺňava. Piešťany, 12. júna 2017 Foto: TASR - Martin Palkovič

Vodná nádrž Sĺňava na rieke Váh je významným hniezdiskom vtáctva a aj zastávkou na jarných a jesenných migračných trasách.

Piešťany 19. júna (TASR) – Ornitológovia v chránenom vtáčom území na piešťanskej Sĺňave našli spôsob, ako uspokojiť zvedavosť verejnosti, ktorá tam nemá prístup a zároveň ochrániť lokalitu pred tými, ktorí nerešpektujú zákaz vstupu. V poslednom čase k svojim pravidelným povinnostiam pridali podľa ornitológa Ericha Kubicu prednášky pre verejnosť.

Vodná nádrž Sĺňava na rieke Váh je významným hniezdiskom vtáctva a aj zastávkou na jarných a jesenných migračných trasách. Je chráneným vtáčím územím s 3. a 4. stupňom ochrany, poskytuje ju najmä hniezdiacemu rybárovi čiernemu, čajke čiernohlavej a sivej. Na jej 430 hektárovej ploche sa nachádzajú dve významné ornitologické lokality – Výsadba a Čajka. A práve na Výsadbe, kam inak verejnosť nemôže, sa dá absolvovať ornitologická prezentácia.

Radi privítajú, ako povedal Kubica pre TASR, návštevníkov v skupinách maximálne 20 ľudí, ktorí sa vopred telefonicky ohlásia na 0903441660. „Toto chránené vtáčie územie je v 4. stupni ochrany, no napriek osadeným tabuliam ľudia vstupovali za ohradu, dokonca vpustili dnu aj psov. Tak sme sa rozhodli pre komentované prehliadky, aby mohli vidieť a zároveň územie nenarušovali,“ povedal.

Počas prehliadky sa účastníci dozvedia, ktoré vtáky na Sĺňave hniezdia, ktoré tadiaľ migrujú, kam všade zaleteli vtáky vyliahnuté a zakrúžkované na Sĺňave a prečo je dôležitá ochrana prírody. „Vidia, ako ich chytáme pred krúžkovaním, ako ich krúžkujeme a môžu sa podieľať na vypúšťaní,“ dodal Kubica. Miesto pre prednášky zvolili na okraji rezervácie, pri cyklochodníku okolo Sĺňavy. Záujem o túto aktivitu podľa Kubicu u ľudí je. „Chodia Piešťanci, rodiny s deťmi, aj kúpeľní hostia, aj ľudia z okolia,“ uviedol.