Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Piešťany povedie opätovne zvolený primátor Peter Jančovič

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V nasledujúcich štyroch rokoch bude záujmy obyvateľov v mestskom parlamente zastupovať päť žien a 16 mužov.

Piešťany 24. novembra (TASR) – Na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva po októbrových komunálnych voľbách zložili v Piešťanoch sľuby opätovne zvolený primátor Peter Jančovič a 20 z 21 zvolených poslancov. V nasledujúcich štyroch rokoch bude záujmy obyvateľov v mestskom parlamente zastupovať päť žien a 16 mužov.

Volebná účasť Piešťancov pri počte 23.623 oprávnených voličov dosiahla 32,15 percenta, primátorovi Jančovičovi odovzdalo svoj hlas 2216 z celkových 7446 hlasujúcich. Väčšinu v zastupiteľstve majú nezávislí kandidáti, traja sú za Spolu, dvaja za KDH a jeden za Starostovia a nezávislí kandidáti.

Primátor vo svojom príhovore v slávnostnej časti zasadnutia vyzval na spoluprácu naprieč politickým a názorovým spektrom. Povedal, že "žijeme v bezprecedentnej dobe, poznačenej ekonomickou a energetickou krízou a blízkym vojenským konfliktom, keď nenávisť a dezinformácie ešte zhoršujú stav spoločnosti". Doplnil, že v súčasnosti sú často tí, ktorí pracujú pre iných, časťou spoločnosti zaznávaní a patria tam aj predstavitelia samospráv. Preto nevylúčil, že za prácu v prospech obyvateľov si noví poslanci často vypočujú aj kritiku. "Našou úlohou je zabezpečenie služieb a pomoc pre občanov, to sa dá len hľadaním prienikov. Hádky nevedú k ničomu, ale dialóg áno," konštatoval Jančovič. Vymenoval tiež viaceré oblasti, ktoré zostávajú v Piešťanoch výzvami - sú medzi nimi doprava, kvalita verejných priestranstiev, školských a sociálnych zariadení a ďalšie.

V pracovnej časti poslanci odhlasovali zloženie sedemčlennej mestskej rady vrátane zástupcu primátora Jána Krupu. Poslancom oprávneným zvolávať zasadnutia zastupiteľstva sa stal doterajší primátorov zástupca Michal Bezák. Poslanci schválili aj zriadenie komisií zastupiteľstva, primátor informoval, že výzva obyvateľom Piešťan na účasť neposlancov v komisiách bude zverejnená v tomto týždni.