Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Piešťanská radnica ocenila osobnosti roku 2020 i za rok predtým

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na večernej slávnosti v piatok (10. 9.) odznel i Koncert vďaky s piešťanskými umelcami.

Piešťany 11. septembra (TASR) - Ocenenia za rok 2020 a tiež za rok 2019, ktoré z dôvodu pandémie nemohli byť odovzdané, prevzali od primátora Piešťan Petra Jančoviča osobnosti i kolektívy, ktoré sa pričinili o šírenie dobrého mena mesta, jeho rozvoj, zveľadenie, a tiež za vynikajúce tvorivé výsledky. Na večernej slávnosti v piatok (10. 9.) odznel i Koncert vďaky s piešťanskými umelcami. Informovala o tom hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová.

Čestné občianstvo mesta Piešťany bolo udelené lekárovi Ľudovítovi Komandelovi, ktorý bol prvým športovcom z kúpeľného mesta, ktorý sa ako plavec zúčastnil na olympijských hrách, tiež in memoriam za celoživotný prínos lokálpatriotovi Kornelovi Duffekovi, ochrancovi prírody, publicistovi, zberateľovi, miestnemu poslancovi a organizátorovi.

Cenu mesta Piešťany dostala trénerka plávania Věra Čamborová, držiteľka ceny fair play Slovenského olympijského výboru a Čestného diplomu Medzinárodného výboru fair play UNESCO.

Cenu primátora mesta Piešťany za rok 2019 za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej získal Jaroslav Heller, mesto oslovila jeho aktivita na vytvorenie miesta pre imobilných rybárov.

Kultúrnym počinom roka 2019 bolo vyhlásenie zbierky a následná realizácia sochy zakladateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera, ktorá sa stala jedným z najfotografovanejších objektov v meste. Stojí za tým občianske združenie ProWinter. Cenou primátora mesta Piešťany za kultúrny počin 2020 bolo ocenené vydanie knihy Sochy Piešťan: Mesto ako galéria autoriek Lindy Blahovej, Lívie Gažovej a Martina Liptáka s fotografiami Andreja Sarvaša a rovnako aj projekt Biela stena autorky Katy Sedlak.

Kultúrnymi osobnosťami 2020 sa stali a cenu si prevzali za organizovanie hudobných koncertov menšinových žánrov v La Musica Martin Ondko a novinár Martin Palkovič za prinášanie niekoľkých desiatok živých prenosov omší počas lockdownu bez nároku na odmenu. Za aktivity v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia bola ocenená aktivita Clean Piešťany – Za čistejšie Piešťany, skupina nadšencov, ktorí sa vo voľnom čase nezištne starajú o poriadok v meste.

Mesto tradične nezabúda na svojich pedagógov, ocenilo 17 z nich, rovnako vyzdvihlo viacero piešťanských športovcov v kategóriách dorastenci, dospelí a kolektívy, ktorí dosiahli v roku 2019 pozoruhodné výsledky. Sú medzi nimi aj známe mená Piešťancov, ako paracyklista Jozef Metelka, tenisti Lukáš Lacko a Magdaléna Rybáriková, majsterka sveta a Európy vo wakeskate Zuzana Vráblová a basketbalistky Piešťanské Čajky. Trénerom roka sa stal Martin Nedorost.