Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Piešťanoch a Hlohovci prijali z dôvodu pandémie nové opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb sú takisto povinní zabezpečiť dôsledné dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu v zariadeniach sociálnych služieb.

Piešťany 25. septembra (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave prijíma z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 od 26. septembra nové opatrenia v okresoch Piešťany a Hlohovec. TASR o tom informoval RÚVZ so sídlom v Trnave.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v sú povinní zabezpečiť zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach s výnimkou návštev kňazov s cieľom podávania sviatosti pomazania chorým a umierajúcim a paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich.

Takisto sú povinní zabezpečiť zákaz vykonávania odbornej praxe na oddeleniach nemocnice žiakmi strednej zdravotníckej školy a študentmi vysokých škôl so zdravotníckym zameraním.

Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb sú takisto povinní zabezpečiť dôsledné dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).

Pri ukončení hospitalizácie v zdravotníckom zariadení, v ktorom bol pacient liečený pre inú diagnózu ako COVID-19, sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti povinní zabezpečiť klientovi ZSS odber biologického materiálu na vyšetrenie SARS-CoV-2. Klient môže byť prijatý späť do ZSS až po negatívnom laboratórnom výsledku na detekciu SARS-CoV-2.

RÚVZ nariaďuje verejným a neverejným poskytovateľom zabezpečiť očkovanie klientov ZSS proti chrípke a pneumokokovým invazívnym infekciám a odporúča očkovanie proti chrípke všetkým zdravotníckym pracovníkom a všetkým zamestnancom ZSS.

V Hlohovci budú zakázané podujatia nad 250 ľudí v interiéri



Od 28. septembra až do odvolania sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia s účasťou nad 500 osôb v exteriéri a 250 osôb v interiéri v okrese Hlohovec. V prípade hromadných podujatí s výlučne sediacim obecenstvom limit prítomného počtu osôb v exteriéri v jednom okamihu je 1000 osôb a limit prítomného počtu osôb v interiéri je 500 osôb. V prípade hromadných podujatí športovej či kultúrnej povahy sa do uvedených limitov započítavajú výlučne osoby v obecenstve.

Výnimku dostali len také hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v čase ich začiatku mať negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 12 hodín. RÚVZ obmedzil aj trvanie hromadných podujatí, nemôžu sa konať medzi 23:00 a 6:00 nasledujúceho dňa. „Výnimku zo zákazu majú len svadby s celkovým počtom účastníkov do 100 osôb,“ píše v opatrení RÚVZ.

Opatrenie sa týka aj plavární a kúpalísk, podľa RÚVZ musia obmedziť kapacitu na 50 percent. Úrad zároveň neodporúča organizovať hromadné podujatia určené pre seniorov v akomkoľvek počte. „Cieľom týchto opatrení je ochrana rizikových skupín, u ktorých môže mať ochorenie COVID-19 komplikovaný priebeh a spôsobiť úmrtie,“ vysvetľuje RÚVZ.