Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Piešťany si pripomenuli Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Znakom zrelosti človeka i národa je postaviť sa pravdivo k minulosti, neidealizovať si ju ani nevytesňovať to, čo bolo, ale poučiť sa, uviedla poslankyňa NR SR Lucia Drábiková.

Piešťany 27. januára (TASR) - Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si v Piešťanoch pripomenuli pripojením k celosvetovej kampani #WeRemember. V stredu (26.1.) nápis, ktorý upozorňuje na hrôzy holokaustu, nasvietili na pamätník obetí pri cintoríne na Bratislavskej ulici. Informovala o tom poslankyňa NR SR Lucia Drábiková (OĽANO), ktorá realizáciu kampane v Piešťanoch iniciovala.

"Minulosť nezmeníme, súčasnosť a budúcnosť je však v našich rukách. Znakom zrelosti človeka i národa je postaviť sa pravdivo k minulosti, neidealizovať si ju ani nevytesňovať to, čo bolo, ale poučiť sa," uviedla Drábiková.

Zástupca židovskej komunity Karol Ambra, ktorého rodina má najväčšiu zásluhu na tom, že v Piešťanoch jestvuje pamätník, pripomínajúci stovky deportovaných židov, uviedol, že ich dlhoročnou snahou je vysvetľovať mladým ľuďom udalosti a súvislosti. „Teraz vidím, že to pomaly prináša ovocie," uviedol.

Kampaň #WeRemember je podľa Drábikovej vyjadrením úcty a spomienky všetkým ľuďom, ktorých obrali o dôstojnosť a život. „Aj v súčasnosti čelíme mnohým nenávistným prejavom, konšpiráciám aj o menšinových skupinách, ktoré sa najmä na sociálnych sieťach rýchlo šíria a nachádzajú živnú pôdu. O to viac nesmieme zabúdať na históriu, ktorá nám môže byť nastaveným zrkadlom," dodala Drábiková.

Na štvrtok je v Piešťanoch pripravené komorné spomienkové stretnutie v priestoroch Pamätníka obetí holokaustu za účasti predstaviteľov samosprávy a židovskej obce.