Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Piešťany sa pripravujú na Dni európskeho kultúrneho dedičstva

Na snímke priečelie Kolonádového mosta, vľavo monumentálna bronzová socha barlolamača od sochára Roberta Kühmayera - symbol uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľovv v Piešťanoch, archívna foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Ak priebeh epidémie nového koronavírusu a s ním spojené uvoľňovanie opatrení bude priaznivé, čaká na Piešťany v závere leta množstvo kultúrnych podujatí a sprievodných akcií.

Piešťany 31. mája (TASR) - Tohtoročným hosťujúcim mestom podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva budú Piešťany. Slávnostný otvárací ceremoniál sa uskutoční 8. septembra v Dome umenia. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

V rámci medzinárodného podujatia sa každoročne v septembri koná až 50.000 akcií v 50 štátoch Európy. Organizácia sa koná pod záštitou Rady Európy a Európskej komisie. Mottom tohtoročných dní je "Minulosť vzdeláva".

"Cieľom je posilnenie povedomia o kultúrnom dedičstve našej republiky v európskom kontexte cez ponúknutie vybraných podujatí aj pre zahraničných návštevníkov. Hlavným koordinátorom projektu je Ministerstvo kultúry SR," informuje mesto.

Ak priebeh epidémie nového koronavírusu a s ním spojené uvoľňovanie opatrení bude priaznivé, čaká na Piešťany v závere leta množstvo kultúrnych podujatí a sprievodných akcií. "Svoje výrobky budú na Kúpeľnom ostrove prezentovať remeselníci na podujatí Tradičné ľudové umelecké remeslá. Dom umenia otvorí 65. ročník Music Festival Piešťany. V tomto kultúrnom stánku sa bude konať aj medzinárodný filmový festival Cinematik. Počas šiestich dní prinesie do viacerých piešťanských kinosál množstvo kvalitných filmov," uviedlo mesto.

K septembrovým podujatiam patrí medzinárodná súťaž v aranžovaní kvetov Victoria Regia. Na Kúpeľnom ostrove sa bude konať Paráda – prvý bezbariérový festival, v ktorom sa rodičia s deťmi môžu oboznámiť s paralympijskými športmi.

Viacero podujatí pripravuje aj Balneologické múzeum Imricha Wintera. V priestoroch Kúpeľnej dvorany, vo vile Dr. Lisku a Pamätnej izbe Ivana Krasku ponúkne návštevníkom pestrý program. Workshopy a prehliadky pripraví vo svojich priestoroch Elektrárňa Piešťany. Obohatením programovej ponuky bude festival Zázračný oriešok, ktorý pripravuje Mestská knižnica.

Zážitky by si mali návštevníci počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva odniesť z prehliadok bežne neprístupných miest, napr. vo vybraných priestoroch kúpeľných objektov, v sakrálnych pamiatkach, pri prehliadke cintorínov alebo v objektoch pamätihodností mesta.