Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Priestory Starej lekárne v Piešťanoch budú dejiskom výstavy P. Kollára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autor ukazuje prírodné prostredie, ktoré si pamätá z detstva, prerozprávané v prvom z troch prezentovaných cyklov s názvom Vnáranie.

Piešťany 23. januára (TASR) – Prvá tohtoročná výstava, ktorú pripravilo Mestské kultúrne stredisko (MsKS) Piešťany v historických priestoroch Starej lekárne, prezentuje výber z troch cyklov aktuálnej grafickej tvorby Petra Kollára s názvom Prenos. TASR o tom informovala Miroslava Dlhá z MsKS Piešťany.

Názov výstavy poukazuje nielen na základný moment pri tvorbe grafického diela, keď sa farba prenáša z matrice na iné médium. "Ale tým podstatným prenosom je psychoanalytický fenomén, ktorý je popisovaný ako presmerovanie pocitov z jednej osoby na druhú," uviedla Dlhá.

Ako doplnila, autor ukazuje prírodné prostredie, ktoré si pamätá z detstva, prerozprávané v prvom z troch prezentovaných cyklov s názvom Vnáranie. Druhý cyklus linorezov Návrat na stratené miesta, ukazuje priestory v konflikte záujmov, periférií miest a okraj nedotknutej krajiny.

"V treťom cykle s názvom Zakrytá skutočnosť nachádza akési zmierenie v spojení od otvorených pohľadov na krajinu cez priemyselné až geometrizujúce štruktúry plotov a urbanistiky," doplnila Dlhá.

Výstava, ktorej kurátorom je Martin Sedlák, bude sprístupnená v priestoroch Starej lekárne na Winterovej ulici od 25. januára do 27. februára.