Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Piešťanoch vyrábajú dezinfekčný prostriedok z piva

Na snímke interiér pálenice, v ktorej počas pandémie nového koronavírusu vyrábajú dezinfekciu na ruky. V Piešťanoch, 25. marca 2020. Foto: TASR – Martin Palkovič

Dezinfekciu následne rozdávajú seniorom, lekárom, pracovníkom zdravotnej záchrannej služby a aj policajtom.

Piešťany 29. marca (TASR) – V pálenici v Piešťanoch začali popri klasickej výrobe destilátov vyrábať dezinfekčný prostriedok z piva, ktoré im darovali malé pivovary v regióne.

V pálenici začali s výrobou dezinfekcie z ovocného piva. "My pivo, ktoré dostávame z piešťanských pivovarov ŽiWell a Simea, vypálime, zriedime ho peroxidom vodíka, čím vznikne dezinfekcia. Následne ju potom rozvážame do Domovov sociálnych služieb (DSS) vo Vrbovom, Modrovej, Moravanoch nad Váhom, lekárom, pracovníkom zdravotnej záchrannej služby, policajtom, ale už sa pre ňu zastavujú aj ľudia jednotlivo, keďže jej je nedostatok,“ uviedol pre TASR Maroš Novák z Pálenice Piešťany.

Na snímke dezinfekcia na ruky, ktorú vyrábajú v piešťanskej pálenici a následne rozdávajú zariadeniam pre seniorov. V Piešťanoch, 25. marca 2020.
Foto: TASR – Martin Palkovič


Ako ďalej doplnil, dezinfekcia je v podstate alkohol. "Oslovili sme pivovary, a potom sa do toho zapojili dobrovoľníci, ktorí nám pomáhajú nielen s výrobou, ale aby to bolo aj legislatívne v poriadku. Momentálne sme doteraz pripravili 125 litrov. Plánujeme v tom pokračovať, keďže sme zohnali ďalší materiál na výrobu dezinfekcie. Na 125 litrov dezinfekcie bolo potrebných 2500 litrov piva, keďže pivo má zhruba 4,5 percenta obsahu alkoholu," doplnil Novák.

Predovšetkým malé pivovary postihla aktuálna situácia najviac, keďže ich stabilní odberatelia musia mať svoje prevádzky zatvorené. "Zatiaľ pracujeme provizórne, robíme predovšetkým sanitárne veci. V spolupráci s pálenicou sme začali spracovávať dezinfekčné prostriedky. My sme dodali pivo na ďalšie spracovanie a na výrobu dezinfekčných prostriedkov. Zatiaľ sme poskytli prvých tisíc litrov. Mali sme ho na sklade a radšej, ako by sa malo znehodnotiť, tak sme ho použili na tento účel," informoval konateľ spoločnosti pivovaru Simea Piešťany Stanislav Slížik.



Pomoc v podobe dezinfekčných prostriedkov sa zatiaľ distribuuje predovšetkým seniorom do DSS. "Sme radi, že sme medzi obdarovanými a mohli sme prijať prvú dávku na dezinfekciu rúk. Máme prísľub, že nám ešte s dezinfekciou pálenica a pivovary pomôžu. Pre nás je takáto pomoc dôležitá aj z ekonomického hľadiska, keďže už teraz sme minuli všetky prostriedky na tento účel z rozpočtu na celý rok 2020," uviedol riaditeľ ZSS v Moravanoch nad Váhom Martin Cifra.