Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

SKÚŠOBNÝ LET SKONČIL HAVÁRIOU: Pilot utrpel ľahké zranenia

Na snímke lietadlo po nehode pri obci Cígeľ v okrese Prievidza 7. júla 2022. Foto: TASR - KR PZ v Trenčíne

K nehode došlo počas letových skúšok nového typu lietadla so silnejším motorom.

Bojnice/Cigeľ 7. júla (TASR) - Pilot motorového lietadla, ktorý vo štvrtok ráno havaroval medzi Cigľom a Lehotou pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, je v stabilizovanom stave a prepustili ho do domácej starostlivosti. K pádu došlo počas testovania nového typu lietadla WT9 Dynamic. Udalosti vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Pilota previezli po nehode do Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Mal iba ľahké zranenia, distorziu krčnej chrbtice. Pacienta sme ošetrili a prepustili ho domácej starostlivosti. Jeho stav je stabilizovaný," uviedla námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Elena Strapková Boydová.

K nehode došlo počas letových skúšok nového typu lietadla so silnejším motorom. "Pri skúškach je potrebné lietať vyššími rýchlosťami. Pri jednej z nich došlo k chybe, z toho dôvodu pilot nedokázal lietadlo ovládať, musel použiť integrovaný záchranný systém, na ktorom pristál. Pri pristátí došlo k prevráteniu lietadla, počas toho si pilot udrel hlavu," opísal riaditeľ spoločnosti Aerospool Ján Hrabovský.

Na snímke lietadlo po nehode pri obci Cígeľ v okrese Prievidza 7. júla 2022.
Foto: TASR - KR PZ v Trenčíne


Spoločnosť podľa neho aktivovala záchranné zložky, na miesto nehody priletel vrtuľník, ktorý pilota odviezol na letisko v Prievidzi, skadiaľ ho záchranári previezli na pozorovanie do bojnickej nemocnice.

"Lietadlo pristálo na padáku. Ide o systém, ktorý je veľmi bezpečný a slúži presne na takéto účely. Keď dôjde k tomu, že sa lietadlo stane neovládateľným, padák dokáže lietadlo i posádku priviezť na zem," ozrejmil Hrabovský.

Na snímke lietadlo po nehode pri obci Cígeľ v okrese Prievidza 7. júla 2022.
Foto: TASR - KR PZ v Trenčíne


Nešlo podľa neho o prvú skúšku, ktorú robila firma vo svojej histórii a išla na limit lietadiel. "V tejto súvislosti máme vypracovaný celý systém, ako zabezpečiť, keď k niečomu dôjde, aby sme vedeli rýchlo pilotovi pomôcť. Na zemi bol pripravený tím, ktorý bol v pohotovosti, keby sa niečo dialo. Ja sám som bol v druhom lietadle, kde som pozoroval, čo sa s lietadlom deje. Videl som tak všetko, čo sa stalo," dodal.