Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Pilotný ročník Olympiády o krajskej samospráve vyhrali Trnavčania

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Dano Veselský

S finálovými otázkami si najlepšie poradili zástupcovia Gymnázia Angely Merici z Trnavy, Gymnázia Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici a Gymnázia Janka Matúšku v Galante.

Trnava 8. júna (TASR) – Sedem stredoškolských tímov sa stretlo vo finále nultého ročníka Olympiády o krajskej samospráve, ktorá sa konala v Trnave. Na pôde Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda študenti predmaturitného 3. ročníka odpovedali na začiatku tohto týždňa na otázky o procese kreovania a fungovania krajskej samosprávy, volieb do orgánov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), jednotlivých oblastí jeho pôsobnosti a o aktuálnom dianí v TTSK. Informoval o tom prodekan fakulty Andrej Kóňa.

"Olympiáda ako vedomostná súťaž a výchovno-vzdelávacia aktivita je zameraná na prehlbovanie poznatkov stredoškolákov o fungovaní verejnej správy na Slovensku so zameraním na regionálnu samosprávnu úroveň. Záujem a pochopenie základných princípov fungovania a hodnôt verejnej správy zo strany mladých ľudí pokladáme za zásadnú potrebu, ktorá môže do budúcnosti ovplyvniť fungovanie verejnej správy," uviedol. Cieľom je zvýšiť povedomie o existencii a prínose samosprávnych krajov na Slovensku pre spoločnosť, a v rámci pilotného projektu 2023 aj pozitívne prezentovať činnosť Trnavského samosprávneho kraja.

S finálovými otázkami si najlepšie poradili zástupcovia Gymnázia Angely Merici z Trnavy, Gymnázia Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici a Gymnázia Janka Matúšku v Galante. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 20 škôl, prvé kolo sa uskutočnilo v polovici mája elektronicky.