Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pivovarníčka vo Veľkom Šariši odovzdáva svoje skúsenosti študentom

Na snímke inštruktorka duálneho vzdelávania v Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši Mária Vargová. Veľký Šariš, 14. marca 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý

Pivovar od roku 2018 vychováva novú generáciu odborníkov na výrobu piva a sladu. V spolupráci so SOŠ obchodu a služieb v Prešove spustili trojročný študijný odbor biochemik – výroba piva a sladu.

Veľký Šariš 14. marca (TASR) – Svoje 30-ročné skúsenosti z pivovarníctva odovzdáva Mária Vargová v súčasnosti študentom Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a služieb v Prešove ako inštruktorka v rámci duálneho vzdelávania. Do Pivovaru Šariš vo Veľkom Šariši nastúpila po skončení strednej školy. V súčasnosti tam pracuje aj jej manžel.

"V ročníku na Strednej odbornej škole potravinárskej v Topoľčanoch nás bolo asi 40. V súčasnosti pracujeme v pivovarníctve už len dve, ja a kolegyňa vo Vyhniach. Po vyučení záleží na tom, na aké stredisko v pivovare sa človek dostane. Základ je mať vedomosti o vode, jačmennom zrnku, chmeli, veľa o hygiene a uvedomiť si, že sa nemôže robiť, ako si zmyslím niečo, ale všetko má svoj dôvod. Tým následne svojim kolegom pomôžem, alebo im, ako aj finálnemu produktu môžem uškodiť," povedala pre TASR Vargová.



V minulosti začínala na pozícii narážač piva. Počas svojho pôsobenia vo Veľkom Šariši prešla viacerými pozíciami aj školeniami v Českej republike. V súčasnosti pracuje ako operátorka propagačnej stanice, v ktorej sa uskutočňuje za presne definovaných podmienok množenie pivných kvasníc použitých pri výrobe piva.

"Z laboratória dostanem približne 20 litrov mladých kvasničiek, ktoré technologickým postupom asi za päť dní potrebujem rozmnožiť na veľkú zákvasnú dávku, čím vypestujem kultúru kvasníc na ďalšie zakvášania," priblížila Vargová s tým, že v súčasnosti je výroba piva, takpovediac, vedeckou prácou.

"Určite je to automatizovanejšie, ako to bolo niekedy. Dôsledná a náročná práca ostala, ale je množstvo vecí, nad ktorými si človek už, takpovediac, nemusí lámať hlavu," skonštatovala.

"Hovorí sa, že kvasnice sú zodpovedné za to, ako to pivo bude chutiť. Určite aj ďalšie suroviny, ako je voda, slad a podobne, sú dôležité, ale veľa závisí od kvasníc," povedala Vargová a doplnila, že výroba piva trvá približne tri až päť týždňov.

Na snímke inštruktorka duálneho vzdelávania v Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši Mária Vargová. Veľký Šariš, 14. marca 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý


Pivovar od roku 2018 vychováva novú generáciu odborníkov na výrobu piva a sladu. V spolupráci so SOŠ obchodu a služieb v Prešove spustili trojročný študijný odbor biochemik – výroba piva a sladu. Vargová sa na ňom podieľa ako inštruktorka duálneho vzdelávania.

"Väčšina žiakov je z blízkeho okolia, ale máme aj jednu žiačku z Ukrajiny. Študenti sú rozdeľovaní na jednotlivé strediská – oddelenie kvality, sladovňu, varňu a k nám. V prvom ročníku im chceme dať základ, aby si uvedomili, aká je dôležitá hygiena v procese výroby piva. Vysvetľujeme im, ako sa uskutočňuje proces pestovania nových kvasníc, a pozrú si ich pod mikroskopom," povedala Vargová.

Zapojiť sa do duálneho vzdelávania bolo pre pivovar podľa manažéra závodu Jána Čerkalu strategickým rozhodnutím, keďže poslední absolventi v podobnom odbore z radov zamestnancov sa pomaly približujú preddôchodkovému veku.

"V rámci študijného odboru certifikovaní zamestnanci vzdelávajú svojich nasledovníkov priamo vo výrobe. Už prvé dva roky ukázali, že študenti majú o odbor záujem. Motivujúca pre nich je aj možnosť zamestnať sa priamo v Pivovare Šariš alebo v niektorom z iných pivovarov skupiny Plzeňský Prazdroj. U druhákov a tretiakov je motiváciou aj odmena za produktívnu prácu. Praxujúci študenti sú šikovní, veľmi rýchlo pochopili procesy," zhodnotil Čerkala.

Pivovar Šariš v súčasnosti zamestnáva 304 ľudí. V apríli 2019 tam uviedli do prevádzky modernizovanú plechovkovú linku, ktorej kapacita sa zvýšila o tretinu, na 22.000 hektolitrov týždenne. Inováciou prešla aj linka na stáčanie fliaš, ako aj nová filtračná linka. Minulý rok tam vyrobili viac ako milión hektolitrov piva.