Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Plasty a kovy sa budú v Banskej Bystrici zbierať do žltých kontajnerov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samospráva k zmene pristupuje preto, že zálohovanie platné od minulého roka, vytlačilo veľké množstvo PET fliaš a plechoviek, čím kleslo ich množstvo v zberných nádobách.

Banská Bystrica 10. januára (TASR) – Banskobystričanov čakajú v tomto roku zmeny v odpadovom hospodárstve. Plasty budú vyhadzovať spoločne s obalmi z kovov a viacvrstvových kombinovaných materiálov - tetrapakov do žltých kontajnerov. Červené doteraz určené na kovy sa stanú minulosťou. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Samospráva k zmene pristupuje preto, že zálohovanie platné od minulého roka, vytlačilo veľké množstvo PET fliaš a plechoviek, čím kleslo ich množstvo v zberných nádobách.

"V praxi to znamená, že 410 červených nádob s objemom 1100 litrov, určených na kovy, najneskôr do februára trvalo odstránime. Od zavedenej zmeny očakávame zvýšenie efektivity triedeného zberu, zníženie vizuálneho a priestorového zaťaženia a zabezpečenie lepšieho komfortu pre obyvateľov mesta," konštatoval Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Pracovníci zmluvného partnera mesta, spoločnosti Marius Pedersen, už začali s prelepovaním žltých nádob doteraz určených len na plasty a tetrapaky. Nálepky upozorňujú, že už dnes môžu obyvatelia vhadzovať do tohto kontajnera aj kovové obaly, konzervy z potravín, plechovky, kovové vrchnáky a viečka z fliaš a pohárov, drôty, káble, starý riad, železo, oceľ, farebné kovy či kovové rúrky.

Ako Štúber dodal, spoločný zber kovov, plastov a tetrapakov je dodatočne triedený na optickej linke dodávateľa služby vo Zvolene, ktorá prostredníctvom magnetu separuje kovy od plastov.

Všetky potrebné informácie týkajúce sa pravidiel nakladania s komunálnym odpadom vrátane harmonogramov jeho zberu nájdu ľudia v brožúrke Kam s komunálnym odpadom v Banskej Bystrici, ktorú distribuujú počas januára do schránok domácností.