Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Plávajúce ostrovy na Oravskej priehrade umožnia bezpečné hniezdenie

Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré tento týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady. Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát, keďže takéto ostrovy u nás doposiaľ neboli. Na snímke plávajúci ostrov pre rybáre riečne na Oravskej priehrade. V Námestove 24. mája 2020. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát.

Námestovo 24. mája (TASR) – Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré tento týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady. Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát, keďže takéto ostrovy u nás doposiaľ neboli.

"Rybár riečny je vzácny druh vtáka, ktorý rád hniezdi na mokradiach a ostrovoch, najlepšie bez vegetácie. Preto má plávajúci ostrov štrkový povrch. Pripomína pôvodné ostrovy, ktoré sa dávnejšie vytvárali okolo Váhu alebo Dunaja, kde tieto vtáky hniezdili," vysvetlil Demko.

Rybáre riečne pravidelne hniezdia na Vtáčom ostrove pri rekreačnej časti Oravskej priehrady. Tento ostrov však nedosahuje potrebnú výšku a pri povodniach ho zvykne zaplaviť voda, pričom dochádza k vyplaveniu hniezdisk. Plávajúce ostrovy majú rybárom poskytnúť bezpečné útočisko, pretože kopírujú hladinu priehrady. "Jeden ostrov stojí okolo 14.000 eur, robili sme tri, takže to vyšlo okolo 42.000 eur. Financie nám poskytli Európska komisia a ministerstvo životného prostredia," doplnil Demko.

Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré tento týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady. Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát, keďže takéto ostrovy u nás doposiaľ neboli. Na snímke plávajúci ostrov pre rybáre riečne na Oravskej priehrade. V Námestove 24. mája 2020.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Plávajúci ostrov je podľa Demka vyrobený z betónových prefabrikátov, vnútri je polystyrén, ktorý ho nadľahčuje. Povrch má asi 20 štvorcových metrov. Ostrov má pohyblivé ukotvenie, je hviezdicovitého tvaru a dizajnovali ho v spolupráci s ornitológmi. "Súčasná situácia s krízou nám trošku posunula realizáciu, rybáre preto už vo väčšine prípadov hniezdia. Stále sa tu však potulujú nehniezdiace páry. Uvidíme, možno nejaké páry zahniezdia aj tento rok. Na budúci rok očakávame, že by to mohlo byť vo väčšom rozsahu," poznamenal riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko.



Ostrovy na priehradu umiestnili v rámci projektu LIFE "Obnova mokradí a ochrana vtákov v chránených vtáčích územiach Poiplie, Horná Orava a Senianske rybníky na Slovensku".