Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Plešivec i Košický kraj nesúhlasia s búraním industriálnych objektov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Historické industriálne budovy pri plešiveckej železničnej stanici sú v správe ŽSR, ktoré začali administratívne pripravovať asanáciu nevyužívaných objektov.

Plešivec 11. januára (TASR) - Obec Plešivec v okrese Rožňava i Košický samosprávny kraj (KSK) nesúhlasia so zámerom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zbúrať historické industriálne stavby pri plešiveckej železničnej stanici. Miestna samospráva považuje objekty za súčasť histórie obce a žiada o ich zachovanie.

"Obec podnikne všetky kroky, aby staré železničné objekty boli zachované. Sme si vedomí toho, že nehnuteľnosti sú v zlom technickom stave. Je to však naša história, je potrebné ju zachovať a nájsť iné riešenie, ako zbúrať tieto industriálne objekty," uviedla pre TASR starostka Plešivca Iveta Šušánová.

Súbor industriálnych objektov pri železničnej stanici bol v decembri 2023 spolu s ďalšími historickými pamiatkami v Plešivci uznesením obecného zastupiteľstva vyhlásený za pamätihodnosti obce. "V rámci toho bol odsúhlasený zoznam objektov a artefaktov, ktoré sú hmotnými svedkami histórie našej obce a z toho dôvodu je nevyhnutne nutné, aby boli zachované vo svojej hmotnej podstate pre naše budúce generácie," dodala Šušánová.

Zámer zbúrania historických budov v Plešivci sa nepozdáva ani KSK, kraj však na prenájom, odkúpenie či rekonštrukciu objektov nemá vo svojom rozpočte dostatok financií. "Veľmi nás mrzí, že historický industriálny objekt v Plešivci, ako aj mnoho jemu podobných, systematicky nerieši a neobnovuje Ministerstvo kultúry SR prostredníctvom pamiatkového úradu," skonštatovala pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

Industriálne budovy pri železničnej stanici v Plešivci naposledy slúžili ako sklad národného podniku Poľnonákup, najstaršie objekty pochádzajú z prelomu 19. a 20. storočia. Súbor budov pozostáva z bývalého mlynu i vežového vodojemu, v objekte v minulosti fungovala aj parketáreň či závodná kuchyňa.

Historické industriálne budovy pri plešiveckej železničnej stanici sú v správe ŽSR, ktoré začali administratívne pripravovať asanáciu nevyužívaných objektov. Verejnosť proti tomuto zámeru spísala petíciu, ktorú doposiaľ podpísalo vyše 6800 ľudí. Železnice v reakcii na petičnú akciu skonštatovali, že pred asanáciou ešte preveria možnosť prípadnej kapitalizácie majetku vo forme predaja či prenájmu.