Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na plnú prevádzku tratí v Košiciach chýba kolaudačné rozhodnutie

Na zmodernizované trate v Košiciach vyšli v pondelok 14. decembra 2015 prvé električky. Foto: TASR/František Iván

Košický primátor dnes odmietol, že by bolo k prevádzke nutné odskúšanie tratí tzv. tram-trainami, na prevádzku ktorých sú obnovené trate uspôsobené.

Košice 14. decembra (TASR) – Na časti zmodernizovaných tratí v Košiciach od dnes premávajú prvé električky. Ide o trate obnovené v rámci projektu Modernizácia električkových uzlov (MEU). Na celkové spustenie premávky na všetkých rekonštruovaných tratiach podľa primátora Richarda Rašiho chýba ešte ďalšie kolaudačné rozhodnutie.

"Čaká sa už len na rozhodnutie dráhového úradu Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré veríme, že príde v najbližších dňoch, aby sa mohli spustiť aj ďalšie prevádzky," uviedol dnes Raši pre novinárov.

KSK ako príslušný špeciálny stavebný úrad a orgán verejnej správy vo veciach dráh vydal v piatok 11. decembra kolaudačné rozhodnutie pre stavbu MEU, ktorý realizovala spoločnosť Eurovia. Chýba ešte kolaudácia stavby IKD (Integrovaná koľajová doprava), Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie, ktorú mala na starosti skupina zhotoviteľov Dúha-ZUE.

Košický primátor dnes odmietol, že by bolo k prevádzke nutné odskúšanie tratí tzv. tram-trainami (vlakoelektričkami), na prevádzku ktorých sú obnovené trate uspôsobené. Preprava tram-trainu do Košíc kvôli skúške by si vyžiadala veľké náklady. "Technická špecifikácia a dimenzia sú také, že žiaden problém nebude, robilo sa to presne tak isto ako v iných veľkých mestách, ktoré takéto projekty využívali," dodal Raši.



Oba projekty IKD i MEU za desiatky miliónov eur boli financované najmä z eurofondov, podľa primátora bude preplatenie z nich bez problémov. "Čo sa týka eurofondov, všetko je v poriadku, mesto nestratí ani euro z čerpania nenávratného finančného príspevku," konštatoval.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) informoval, že električka č. 6 od dnes premáva na trase Amfiteáter – Trieda SNP - Idanská počas pracovných dní v čase od 6.00 h do 20.00 h. Električka č. 9 premáva na trase Nad jazerom – Alejová – Trieda SNP – Amfiteáter – Botanická záhrada. Električkové spoje 2, 5, 7, R1, R3, R5 zatiaľ nepremávajú. S linkami č. 3 a 4 sa cestujúci naďalej odvezú len po Námestie osloboditeľov. Dopravu na rýchlodráhe do spoločnosti U.S. Steel zabezpečia električkové linky R2, R4, R6, R7 a R8.