Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Po dlhodobo stúpajúcom trende v Spišskej Belej klesol počet obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z mesta sa minulý rok odsťahovalo 104 obyvateľov a prisťahovalo sa ich 52. Klesol aj počet sobášov, vlani ich bolo 86, čo je o 12 menej ako rok predtým.

Spišská Belá 23. januára (TASR) - Minulý rok priniesol zmenu v dlhodobo stúpajúcom trende počtu obyvateľov Spišskej Belej, a to vrátane mestskej časti Strážky. Medziročne tam zaznamenali pokles počtu obyvateľov. Informovala o tom Edita Svocáková z tamojšieho mestského úradu s tým, že ku koncu minulého roka bolo v meste pod Tatrami o 33 obyvateľov menej, ako rok predtým. Celkovo tam žije 6720 ľudí.

"V roku 2022 privítali rodiny v meste iba 71 novorodencov - 44 dievčat a 27 chlapcov, kým v roku 2021 sme sa tešili z 82 bábätiek. Na prvého novorodenca mesta sme museli vlani čakať do druhého januára a bolo ním dievča. Prvý chlapec sa stal naším novonarodeným spoluobčanom až 12. januára 2022," uviedla Svocáková s tým, že zaznamenali aj pokles v počte úmrtí. Z mesta sa minulý rok odsťahovalo 104 obyvateľov a prisťahovalo sa ich 52. Klesol aj počet sobášov, vlani ich bolo 86, čo je o 12 menej ako rok predtým.

"Až 46 novorodencov dostalo vlani meno, ktoré nedostal nik z jeho rovesníkov, s ktorými sa pravdepodobne stretne v školských laviciach. Na druhej strane najobľúbenejšími dievčenskými menami sa v roku 2022 stali Rebeka a Júlia, nasleduje Bianka, Emma, Liana, Linda a Paulína," doplnila Svocáková. Medzi chlapcami dominovali Boris a Filip. V Spišskej Belej tak rodičia nekopírujú celoslovenské štatistiky. Najviac detí sa narodilo na Ulici 1. mája, najvyššia pôrodnosť bola v mesiaci marec.

"K 31. decembru 2022 je priemerný vek v Spišskej Belej 37,62 roka, pričom priemerný vek žien je o čosi vyšší ako u mužov. Najstarším obyvateľom nášho mesta je podľa centrálnej evidencie 90-ročný muž," uzatvára Svocáková.