Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po dvoch rokoch online prenosu sa Košický pašiový sprievod koná naživo

Na archívnej snímke 25. ekumenický pašiový sprievod v centre Košíc 19. apríla 2019. Foto: TASR Milan Kapusta

Tohtoročné modlitby a úvahy budú na mimoriadne aktuálnu tému, a to utrpenie ľudí na Ukrajine a na celom svete.

Košice 15. apríla (TASR) – Pri kostole na Mlynskej ulici v Košiciach sa popoludní o 13. hodine začne tradičný Ekumenický pašiový sprievod. Tajomníčka tamojšieho Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností Dáša Fedorková uviedla, že tieto sprievody na Veľký piatok majú Košiciach už 28-ročnú tradíciu. Tento rok je témou „pohnutý ľútosťou“, hoci predošlé dva ročníky sa pre pandémiu vysielali online.

Bohoslužba jedinečne spája veľkopiatkové obyčaje - kráčať v sprievode, symbolicky nasledovať Ježiša Krista, čítať zo Svätého písma o jeho utrpení a ohlasovať jeho lásku k človeku. Toto napomáha a súčasne i vytvára novú jednotu medzi všetkými kresťanskými cirkvami i ľuďmi dobrej vôle,“ priblížila Fedorková.

Po dvoch predošlých rokoch, keď sa sprievod konal iba online, sa opäť uskutoční naživo. Tohtoročné modlitby a úvahy budú podľa tajomníčky na mimoriadne aktuálnu tému, a to utrpenie ľudí na Ukrajine a na celom svete.

Počas pašiového sprievodu chcú predstavitelia kresťanských cirkví zamerať svoj pohľad na Ježiša Krista, ktorý vyučuje ľud, uzdravuje, učí odpúšťať nepriateľom. To všetko preto, lebo je 'pohnutý ľútosťou' vo vzťahu k človeku, ktorý je ničený hriechom a jeho následkami,“ ozrejmila Fedorková.

Dodala, že na ekumenickom sprievode sa zúčastnia predstavitelia kresťanských cirkví, štátnej správy i miestnej samosprávy.