Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál

Na archívnej snímke účastník na trati bežeckých pretekov počas Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní - Venerovského memoriál na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Preteky sú pamiatkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku.

Tatranská Lomnica 22. februára (TASR) – Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari. Pre zmenu v správe štátnych lesov na území národných parkov bude tohtoročné podujatie posledným, ktoré zorganizujú Štátne lesy (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP), informoval na stránke tatranských lesníkov riaditeľ ŠL TANAP-u Ján Marhefka.

"Pôjde o posledný ročník tohto významného lesníckeho športového podujatia s dlhoročnou tradíciou v réžii Štátnych lesov TANAP-u, ktoré by mali ako právny subjekt po viac ako 27 rokoch k 1. aprílu 2022 zaniknúť a zlúčiť sa s budúcou Správou TANAP-u. Verím, že náš nástupca bude pokračovať v organizovaní ďalších ročníkov Venerovského memoriálu, a to nielen s cieľom prezentácie lyžiarskych kvalít svojich zamestnancov – lesníkov, ale aj pre zachovanie stále živého odkazu Slovenského národného povstania," uviedol.

Športové podujatie, ktoré sa tento rok presunie zo športového areálu FIS na Štrbskom Plese do Monkovej doliny v Ždiari, sa uskutoční 12. a 13. marca, uzávierka na prijímanie prihlášok do súťaže je v piatok 25. februára. "Na štart pretekov by sa okrem lesníkov zo Slovenska mali postaviť aj ich kolegovia z Českej republiky a Maďarska, účasť Poliakov je zatiaľ otázna," informujú ŠL TANAP-u s tým, že spomedzi ich radov sa na štart postaví minimálne desiatka pretekárov. Organizátori očakávajú celkovú účasť približne 100 lesníkov, ktorí si na súťaži zmerajú sily v behu na lyžiach, streľbe zo vzduchovky a obrovskom slalome.

Preteky sú pamiatkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania pri Podsuchej nad Ružomberkom.

Hlavným organizátorom podujatia sú ŠL TANAP-u, záštitu nad ním prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spoločne s predsedníčkou Odborového zväzu Drevo, lesy, voda.