Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

AUTO NARAZILO DO ZASTÁVKY: Tragická nehoda má piatu obeť

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Na snímke auto, ktoré narazilo do zastávky MHD na Zochovej ulici v pondelok 3. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

SLEDUJEME DIANIE. Dve obete po nehode boli študenti z Univerzity Komenského. Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity.

Bratislava 3. októbra (TASR/Teraz.sk) - Tragická nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí policajti.

"Prijali sme informáciu o úmrtí ďalšej zranenej osoby, ktorá v nemocnici podľahla zraneniam," uviedla polícia.

V centre Bratislavy narazilo v nedeľu (2. 10.) v noci auto s opitým vodičom do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si doteraz vyžiadala piatich mŕtvych a viacerých zranených. Medzi obeťami sú aj vysokoškolskí študenti. Polícia začala v prípade nehody trestné stíhanie vo veci usmrtenia.

Okrem dvoch ťažko ranených boli ďalší štyria zranení pri vedomí. "Utrpeli najmä zlomeniny a úrazy hlavy. Posádky ich po ošetrení transportovali do nemocníc," doplnila hovorkyňa.





Polícia žiada svedkov tragickej nehody v centre Bratislavy o pomoc. Ak ju niekto videl a má informácie, ktoré pomôžu pri vyšetrovaní, môže sa prihlásiť na bezplatnom čísle polície 158. Taktiež môže políciu kontaktovať cez súkromnú správu na sociálnej sieti Facebook na stránke Polícia SR Bratislavský kraj.



Obete po nehode v Bratislave boli študenti z UK aj STU

Medzi obeťami tragickej nehody na bratislavskej zastávke Zochova boli študentka a študent Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Univerzita o tom informovala na sociálnej sieti.

"Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity," uviedla univerzita. Priblížila, že pozostalí, kamaráti a blízki môžu využiť služby Psychologickej poradne UK.

Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU), potvrdili pre TASR z univerzity.

"Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde. Je smutné, že to spôsobila hrubá nezodpovednosť a tupá arogancia jednotlivca. Musíme sa proti takýmto prejavom rázne postaviť a nedovoliť, aby ďalej devastovali našu spoločnosť," povedal rektor Oliver Moravčík. Rodinám a blízkym spolu s vedením univerzity vyjadril úprimnú sústrasť.

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva školstva, nechal vyvesiť na rezorte čiernu zástavu. "Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu. Som v kontakte aj s ministrom zdravotníctva a ministrom vnútra. Pravidelne sa informujem o stave zranených a priebehu vyšetrovania," napísal na sociálnej sieti.

Do UNB previezli šesť pacientov z nehody. Ďalší dvaja pacienti sú podľa hovorkyne stredne ťažko zranení. Dvoch, ktorí mali ľahšie poranenia, po ošetrení prepustili do domácej liečby.

S riaditeľom nemocnice Alexandrom Mayerom sa v pondelok ráno stretol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), aby sa informoval o aktuálnej situácii. "Minister odsúdil nezodpovedný čin vodiča, ktorému po nehode v krvi zistili alkohol," doplnil rezort na sociálnej sieti.

Na snímke obhliadka miesta činu dopravnej nehody, vedľa prekryté telo obete nehody 2. októbra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Univerzita Komenského si v utorok minútou ticha uctí pamiatku svojich troch študentov

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si v utorok (4. 10.) o 9.00 h uctí minútou ticha svojich troch študentov, ktorí zahynuli pri nedeľnej (2. 10.) tragickej nehode na autobusovej zastávke Zochova v hlavnom meste. Pre TASR to potvrdil prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk.

"Pred univerzitou bude visieť čierna vlajka, kondolenčná kniha bude všetkým obetiam vystavená v utorok od 15.15 h," uvádza sa na webe najstaršej slovenskej univerzity. Zároveň rektor UK Marek Števček poslal sústrastné listy rodinám obetí.

Univerzita informuje, že pozostalí, kamaráti, ale aj ich blízki môžu využiť služby psychologickej poradne UK.

Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU), potvrdili pre TASR z univerzity.

Hamran: Vinníkovi nehody namerali 1,6 promile, po zadržaní bol agresívny


Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. "Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy," dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. "Ešte aj vtedy sa správal agresívne," upozornil.

Spresnil, že nehoda sa stala v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h a ide o pravdepodobne najtragickejšiu udalosť pri podobných dopravných nešťastiach. V dôsledku nehody zomreli štyria ľudia, niekoľko ďalších bolo zranených. "Traja sú v kritickom stave, bojujú v súčasnosti o život," dodal policajný šéf.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) na mieste nehody vyjadril nepochopenie nad skutkom vinníka a zároveň ľútosť nad dôsledkami tragédie. "Je to hrozné, medzi obeťami a zranenými boli študenti, niektorí z nich mali v pondelok absolvovať prvý deň na vysokej škole, je to obrovská tragédia," zdôraznil minister, ktorý zároveň uistil, že bude podporovať sprísnenie legislatívy.



Polícia dokumentuje nehodu na zastávke Zochova, vyzýva na opatrnosť


Policajti v centre hlavného mesta naďalej dokumentujú okolnosti nočnej tragickej nehody na zastávke Zochova. Vodičov vyzývajú na opatrnosť. Bratislavskí policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Doprava po Staromestskej ulici v Bratislave smerom na Most SNP je po tragickej nehode úplne uzavretá. Bratislava, pondelok 3. októbra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Apelujeme na verejnosť, aby pri prejazde miestom tejto udalosti zvýšili svoju pozornosť a opatrnosť, pretože premávka bude usmerňovaná policajtmi v smere od Hodžovho námestia na Most SNP do jedného jazdného pruhu," uviedli policajti. Občanov vyzvali, aby na presun do Petržalky, ak je to možné, využili alternatívnu trasu.

Tragickú nehodu vyšetrujú kriminalisti ako trestný čin usmrtenia


Polícia začala v prípade tragickej nedeľňajšej (2. 10.) nehody v centre Bratislavy trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff. "Prípad riešia bratislavskí krajskí kriminalisti," dodal.

Informoval, že vodičovi, ktorý spôsobil nehodu, namerali 1,69 promile alkoholu, jeho 36-ročnému spolujazdcovi vyše jedného promile. "Vodič bol na mieste obmedzený na osobnej slobode a eskortovaný na policajné oddelenie. Po vykonaní potrebných úkonov bol umiestený v cele policajného zaistenia," doplnil Szeiff o prvotnom postupe policajtov v súvislosti s nehodou.

Linky MHD v smere do Petržalky opäť zastavujú na zastávke Zochova


Linky mestskej hromadnej dopravy jazdiace z centra Bratislavy smerom do Petržalky opäť zastavujú na zastávke Zochova, kde sa v nedeľu (2. 10.) neskoro večer stala tragická nehoda. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava.

DPB zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, priateľom a blízkym, prevažne mladých ľudí, ktorí sa stali obeťami nedeľnej tragickej nehody na Staromestskej ulici v Bratislave. Zraneným poprial skoré uzdravenie.

"Zdrvujúca udalosť, ktorá rozsahom a okolnosťami nemá v moderných dejinách Slovenska obdobu, poukazuje na to, ako neuvážené konanie jednotlivca môže zmeniť osudy nevinných ľudí. Alkohol za volantom jednoducho nemôžeme tolerovať," vyhlásil dopravca.

Zároveň požiadal verejnosť, ktorá bola svedkom nehody a má informácie, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní, aby kontaktovala políciu.

Prípad nehody na zastávke MHD bude dozorovať krajský prokurátor pod dohľadom GP


Prípravné konanie v rámci vyšetrovania tragickej nehody na zastávke MHD v centre Bratislavy bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

"Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR," uviedol Žilinka.

Generálny prokurátor zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, ktoré pri tragédii prišli o svojich blízkych. Zaželal tiež skoré uzdravenie ťažko zraneným.



DVS: Nehoda v Bratislave je neospravedlniteľným zlyhaním jednotlivca


Deaflympijský výbor Slovenska (DVS) považuje nehodu na bratislavskej zástavke Zochova za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca. Pre TASR to uviedol jeho prezident Peter Birka. Nehodu mal spôsobiť generálny sekretár DVS Dušan Dědeček, upozornili portály tvnoviny.sk a noviny.sk.

Deaflympijský výbor vyjadril rodinám obetí nehody úprimnú sústrasť. "Výkonný výbor DVS intenzívne pracuje na ďalšom riadnom fungovaní DVS a najmä na tom, aby športovci so sluchovým postihnutím neboli ovplyvnení touto tragédiou," doplnil prezident.

Bližšie informácie k nehode neposkytol. "Vzhľadom na skutočnosť, že DVS ma iba sprostredkované mediálne informácie v tejto veci a z úcty k obetiam tejto tragédie a všetkých zainteresovaných osôb nám neprislúcha sa v tejto veci bližšie vyjadrovať," vysvetlil.

Čaputová vyjadrila sústrasť pozostalým obetí nočnej tragickej nehody



Úprimnú sústrasť rodinám, blízkym a priateľom obetí tragickej autonehody, ktorá sa odohrala v nedeľu (2. 10.) v noci v centre Bratislavy, vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová. Na sociálnej sieti zároveň všetkým zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Prezidentka svojím statusom apeluje na zodpovednosť za volantom. "Alkohol pri jazde autom nemá miesto. Pri sadaní za volant sa vždy, prosím, rozhodujme a správajme zodpovedne, aby sme svojím konaním nezapríčinili nešťastie a smútok iným ľuďom," napísala.



Prezidentka si uctila pamiatku obetí nehody v Bratislave


Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v pondelok krátko popoludní uctila pamiatku obetí tragickej nehody v Bratislave položením kvetov a zapálením sviečky v blízkosti miesta nešťastia neďaleko zastávky Zochova. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek," povedala prezidentka. Zároveň je podľa jej slov neodpustiteľné, že k tragédii došlo pod vplyvom alkoholu.

Prezidentka na sociálnej sieti uviedla, že sekundy alebo metre delili tých, ktorí zomreli od tých, ktorí prežili. "Napadajú nám prirodzené otázky, prečo sa to stalo, prečo práve oni. Viacerí z nich, mladí ľudia, ktorí mali svoje sny, lásky, túžby pred sebou," uviedla Čaputová, ktorá tieto slová uviedla aj ako matka. Povedala, že všetci sú nevinné obete nezodpovednosti. "Pripomínajú nám, ako sa v sekunde môže všetko zmeniť. Ako v sekunde môžeme prísť o to najdrahšie," dodala hlava štátu.



Premiér: V dôsledku nehody zbytočne vyhasli životy, medzi nimi i mladých ľudí



V nedeľu (2. 10.) večer v dôsledku nehody zbytočne vyhasli štyri životy, medzi nimi aj mladých ľudí. Je to nesmierna tragédia. Na sociálnej sieti to v súvislosti s s tragickou udalosťou v centre Bratislavy zdôraznil predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

"Pozostalým vyslovujem úprimnú sústrasť a zraneným skoré vyliečenie," napísal premiér. Motoristov požiadal o zodpovedné správanie sa pri šoférovaní.



Premiér si na Univerzite Komenského uctil pamiatku obetí nehody


Premiér Eduard Heger (OĽANO) si v priestoroch auly Univerzity Komenského (UK) v Bratislave uctil pamiatku obetí nedeľňajšej (2. 10.) tragickej dopravnej nehody, ktorá si doteraz vyžiadala päť obetí a viacero zranených mladých ľudí.

"Ako otec štyroch detí si o to viac neviem predstaviť bolesť, ktorú teraz prežívajú rodičia a príbuzní," vyhlásil Heger ako dočasný minister školstva, po tom, ako sa zapísal do troch kondolenčných kníh na pamiatku zosnulých študentov UK.

Rodine obetí vyjadril úprimnú sústrasť a v tejto súvislosti zároveň verejnosť požiadal o pomoc pozostalým. "Pomôžme im, ako najlepšie vieme, aby tento čas zvládli," doplnil.

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček pred tým, ako sa zapísal do kondolenčných kníh na pamiatku obetí nedeľnej tragickej dopravnej nehody v aule Univerzity Komenského v Bratislave v pondelok 3. októbra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Mikulca v súvislosti s nehodou informovali, že vodič bol pod vplyvom alkoholu


Vodič, ktorý v nedeľu (2.10.) spôsobil tragickú nehodu v centre Bratislavy, bol podľa informácií ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) pod vplyvom alkoholu. Minister to napísal na sociálnej sieti, odkázal tiež na prebiehajúce preverovanie všetkých okolností nehody.

"O situáciu som sa počas celej noci zaujímal a som informovaný kontinuálne," uistil minister, ktorý vyjadril sústrasť pozostalým. "Zdravotníci v tejto chvíli bojujú o životy zranených. pevne verím, že sa im to podarí," dodal minister.



T. Vrábel: Od vzniku SR takú tragickú dopravnú nehodu neevidujeme

Od vzniku Slovenskej republiky polícia takú tragickú dopravnú nehodu, aká sa odohrala na zastávke v centre Bratislavy, doteraz neevidovala. Pre TASR to skonštatoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Tomáš Vrábel.

Nemá vedomosť o tom, že by sa tragédia takéhoto rozsahu na Slovensku stala. "Najmä pri kombinácii alkoholu a rýchlej jazdy. Nič také neevidujeme a dúfam, že ani evidovať nebudeme," zdôraznil Vrábel.

Český minister Lipavský vyjadril ľútosť nad smrteľnou nehodou v Bratislave



Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský vyjadril ľútosť nad smrteľnou dopravnou nehodou, ktorá sa stala v nedeľu večer v Bratislave.

"S veľkým zármutkom sme prijali správu o tom, že tam je veľký počet zranených a tiež päť zomrelých, to nás naozaj zarmútilo," povedal Lipavský po stretnutí so slovenským rezortným kolegom Rastislavom Káčerom, ktorý je na oficiálnej návšteve Českej republiky.

Sústrasť rodinám, blízkym a priateľom obetí tragickej autonehody vyjadrila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i ďalší politici.

Sústrasť pozostalým obetí tragickej nehody vyjadril prezident ČR M. Zeman


Český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej kondolenčný list v súvislosti s tragickou nedeľňajšou (2. 10.) nehodou v centre Bratislavy. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Dovoľte mi, aby som v mene svojom aj v mene českej verejnosti vyjadril hlbokú sústrasť vám, ako aj rodinám pozostalých po obetiach tejto tragickej udalosti. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s vami," napísal v liste Zeman.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)