Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V UNLP Košice dočasne upravili poskytovanie zdravotnej starostlivosti

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice na Rastislavovej ulici vypukol vo štvrtok 17. júna 2021 popoludní požiar. Foto: TASR - František Iván

Požiarom boli zasiahnuté priestory septického oddelenia Kliniky úrazovej chirurgie. Jej primár Ľuboš Tomčovčík spresnil, že z dôvodu zadymenia museli evakuovať 56 pacientov.

Košice 18. júna (TASR) – Situácia v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice je po štvrtkovom (17. 6.) požiari v budove urgentného príjmu na Rastislavovej ulici stabilizovaná. V takzvanej Starej nemocnici nateraz poskytujú ambulantnú starostlivosť v štandardnom režime, okrem traumatológie, ktorá bude poskytovaná na pracovisku na Triede SNP.

Ihneď, ako nám to situácia umožní, budeme postupne vracať kliniky, oddelenia do pôvodného režimu. Nateraz sme nariadili dočasnú zmenu organizácie práce a dočasne sme reprofilizovali lôžka v oboch našich areáloch. Všetky akútne operačné výkony traumatológie budú vykonávané na Triede SNP,“ spresnil na piatkovom brífingu výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. Vo štvrtok večer posilnili urgentnú službu na Triede SNP a riešili odklon urgentných trauma pacientov, ktorí vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Aktuálnu situáciu stále monitorujeme a vyhodnocujeme priebežne podľa vzniknutých nepredvídateľných okolností,“ dodal. Pracoviská II. chirurgická klinika, Urologické oddelenie, Gynekologicko – pôrodnícke oddelenie v budove monobloku na Rastislavovej ulici naďalej poskytujú zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime.

Požiarom boli zasiahnuté priestory septického oddelenia Kliniky úrazovej chirurgie. Jej primár Ľuboš Tomčovčík spresnil, že z dôvodu zadymenia museli evakuovať 56 pacientov. Presunuli ich v rámci svojej nemocnice a čiastočne aj do okolitých nemocníc. „Evakuáciu realizovali priamo naši zamestnanci, odťahovali pacientov na lôžkach mimo budovu. Tým sme dosiahli to, že ani jeden nebol zranený,“ povedal s tým, že požiar vypukol na oddelení, kde sa realizovala hygienická maľba. K príčine sa vyjadriť nevedel.
Na snímke vpravo riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik, uprostred minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas brífingu v nemocnici UNLP v Košiciach 18. júna 2021.
Foto: TASR - František Iván

Generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik uviedol, že prvotné odhady spôsobené požiarom hovoria o škode vo výške do pol milióna eur. Oboznámiť sa s aktuálnou situáciou prišiel v rámci svojho pracovného programu v Košiciach aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), ktorý ocenil postup zdravotníkov aj záchranárov. „Budeme sa snažiť aj zo strany Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pomôcť nemocnici túto nepríjemnú situáciu riešiť,“ povedal.