Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Po Veľkej noci otvoria v Šenkviciach proces blahorečenia A. Paulena

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zasadanie za účasti diecézneho biskupa, postulátora kauzy, vymenovaných členov vyšetrovacej komisie, cenzorov, teológov, znalcov a ďalších pozvaných hostí bude verejné.

Bratislava/Šenkvice 5. apríla (TASR) - Bratislavská arcidiecéza začne po rokoch prípravných prác, zhromažďovania dokumentov a vyhľadávania svedkov, diecéznu fázu procesu blahorečenia kňaza Alfonza Paulena. Informuje o tom na svojom webe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. Oficiálne otvorenie kauzy bude v utorok 11. apríla o 16.00 h vo farskom kostole sv. Anny v Šenkviciach.

Zasadanie za účasti diecézneho biskupa, postulátora kauzy, vymenovaných členov vyšetrovacej komisie, cenzorov, teológov, znalcov a ďalších pozvaných hostí bude verejné. Po ňom bude nasledovať svätá omša pri príležitosti 59. výročia úmrtia kňaza Paulena.

K otvoreniu procesu blahorečenia viedol arcidiecézu nielen príkladný kňazský život Paulena, ale aj obetovanie života za vieru.

Paulen sa narodil 26. januára 1913 v Malých Bedzanoch, ktoré sú aktuálne súčasťou Topoľčian. Za kňaza bol vysvätený v roku 1936 v Trnave. Ako kaplán pôsobil v Leopoldove, Veľkých Kostoľanoch, neskôr ako administrátor v Sološnici. Počas druhej svetovej vojny a krátko po nej (1939 - 1947) bol farárom v obci Kolpachy (dnes Banský Studenec). V Šenkviciach pôsobil v rokoch 1947 – 1951.

V Šenkviciach sa aj v spolupráci s blahoslaveným Titusom Zemanom zapojil do organizácie ilegálnych prechodov saleziánskych rehoľníkov do Rakúska. Po treťom, neúspešnom pokuse, bol Paulen v septembri 1951 zatknutý. Odsúdený bol na 11 rokov väzenia. Zomrel v roku 1954. Jeho telesné pozostatky boli uložené v Brne. Až v roku 1995 boli exhumované a uložené pri farskom kostole sv. Anny v Šenkviciach.