Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po výpovediach lekárov nemôže ŽSK garantovať zdravotnú starostlivosť

Na archívnej snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. Foto: TASR

Po vyhodnotení situácie zvolá predsedníčka ŽSK Erika Jurinová bezpečnostnú radu kraja, požiada o vyhlásenie núdzového stavu a bude informovať združenie samosprávnych krajov SK8 o vážnosti situácie.

Žilina 22. novembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) nebude po nadobudnutí platnosti výpovedí lekárov od 1. decembra schopný garantovať poskytovanie akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti na území kraja. Po zasadnutí krízového štábu ŽSK v Žiline o tom v utorok informovala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Vyjadrila obavu, že po prenesení zodpovednosti na lekárov, ktorí zostanú, a ostatných zdravotníckych pracovníkov, nie je možné zabezpečiť udržateľnosť a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. "Aj napriek faktu, že v dvoch nemocniciach v ŽSK nepodali výpovede a vo zvyšných je garantovaná čiastočná funkčnosť niektorých oddelení. Všetko to spôsobí enormný tlak na primárny i špecializovaný ambulantný sektor, ktorý je však už dnes poddimenzovaný," zdôraznila Pekarčíková.

Po vyhodnotení situácie zvolá predsedníčka ŽSK Erika Jurinová bezpečnostnú radu kraja, požiada o vyhlásenie núdzového stavu a bude informovať združenie samosprávnych krajov SK8 o vážnosti situácie v ŽSK. "Vyzývam preto opätovne Lekárske odborové združenie (LOZ) a vládu SR, aby dospeli k dohode najneskôr do 23. novembra. Pokiaľ k dohode nedôjde, vzniká otázka, kto prevezme zodpovednosť za akékoľvek ohrozenie zdravia obyvateľov v Žilinskom kraji," upozornila Jurinová.