Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Po zmiznutom lietadle na Orave stále pátrajú, hľadalo ho sto ľudí

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Aktuálne pokračujú v pátraní, v noci sa doň zapojilo vyše 100 ľudí.

Oravská Lesná 19. mája (TASR) - Malé lietadlo, ktoré vo štvrtok (18. 5.) večer zmizlo z radarov na Orave, stále nenašli. Ako pre TASR v piatok ráno potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík, aktuálne pokračujú v pátraní. V noci sa doň zapojilo vyše 100 ľudí.

Janckulík uviedol, že prehľadali Oravskú Lesnú a široké okolie, no bezúspešne. "Ideme smerom do Novote, ešte tam máme informácie od svedkov, ktorí nám volajú. V noci sa do akcie zapojilo vyše sto ľudí. Medzi nimi Oravský záchranný systém, dobrovoľní hasiči, polícia aj Záchranný systém Slovensko z Trnavy, Serede s dronmi," vymenoval.

Oblasť od Flajšovej cez Okrúhlicu smerom na Oravskú Lesnú počas noci prehľadávali aj horskí záchranári, a to pomocou dronu s termovíziou. "Zatiaľ bezvýsledne," napísali na sociálnej sieti.

Do pátrania sa už zapojila aj poľská strana - polícia, armáda a GOPR (regionálna skupina dobrovoľnej horskej záchrannej služby, pozn. TASR), informoval Janckulík. "Spolupráca je veľmi dôležitá a v týchto chvíľach na veľmi dobrej úrovni," zhodnotil.

Lietadlo mal podľa Janckulíka riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý mal nalietaných 4500 hodín. Štartoval v Topoľčanoch, smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

Polícia prebrala podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej z Leteckého úradu Slovenskej republiky Bratislava nepotvrdenú informáciu o páde malého lietadla po 20.00 h. "S poslednou spresnenou lokalizáciou o 18.43 h preletom nad vrcholom Okruhlica. V lietadle mal byť iba pilot štátnej príslušnosti Maďarska. Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky. O pomoc a spoluprácu sme požiadali Horskú záchrannú službu, Hasičský a záchranný zbor, dobrovoľníkov a dobrovoľné hasičské zbory z priľahlých obcí, ako aj Orava Rescue systém," dodala.

Nad oblasť možného pádu malého lietadla vyslali pátrať vrtuľníky


Nad oblasť možného pádu malého lietadla na Orave vyslali pátrať vrtuľník Letky ministerstva vnútra a vojenský vrtuľník z Prešova. TASR to v piatok popoludní potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Dodala, že do hľadania je zapojené aj lietadlo poľskej polície.

Po zmiznutom malom lietadle pátrajú od štvrtkového (18. 5.) večera. Mal ho riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý štartoval v Topoľčanoch a smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Z radarov sa stratilo zhruba o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál. Lietadlo s pilotom hľadajú ľudia z Oravského záchranného systému, dobrovoľní hasiči, polícia, Horská záchranná služba či Záchranný systém Slovensko. Pomáha tiež poľská strana - polícia, armáda a regionálna skupina dobrovoľnej horskej záchrannej služby GOPR.