Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Počas Gemerskej kvapky slobody darovalo krv 30 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pred malou zasadačkou kultúrneho strediska sa darcovia začali zhromažďovať už pred začiatkom akcie.

Tornaľa 19. decembra (TASR) – Darcovia krvi z Tornale a okolia zorganizovali v piatok (18.12.) v mestskom kultúrnom stredisku 10. ročník Gemerskej kvapky slobody pri príležitosti 71. výročia oslobodenia mesta vojakmi Červenej armády spolu s rumunskými vojakmi. TASR o tom za organizátorov, medzi ktorých patrili aj mestský úrad, Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (ZO SZPB) v Tornali a Národná transfúzna služba, stredisko Banská Bystrica, informoval Jozef Pupala.

Podľa jeho slov pred malou zasadačkou kultúrneho strediska sa darcovia začali zhromažďovať už pred začiatkom akcie. "Pozdravil ich predseda ZO SZPB v Tornali Marian Zelina, ktorý im poďakoval, že si aj takýmto humánnym počinom pripomínajú výročie oslobodenia mesta, rovnako za tento spôsob úcty a spomienky na padlých vojakov," konštatoval Pupala.

Pri oslobodzovaní Tornale padlo 202 vojakov Červenej armády a tiež rumunskí vojaci. "Boli to takmer všetci mladí ľudia, ktorí ďaleko od svojich domovov preliali krv za našu slobodu. Preto je symbolické, že dnes tu tečie krv, aby zachraňovala životy v mieri pri chorobách a úrazoch," dodal Pupala.

Okrem viac ako stonásobných darcov Júliusa Doboša z Gemerskej Panice a Jaroslava Pinzíka, prišli darovať krv aj piati prvodarcovia. Zo všetkých účastníkov najcennejšiu tekutinu celkovo darovalo 30 ľudí.