Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Počas kalamity v Prešovskom kraji odpluhovali cez 57.000 km ciest

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, vo výkone bolo všetkých 108 posypových vozidiel a deväť rezervných vozidiel.

Prešov 8. februára (TASR) - Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) počas kalamity od piatka (3. 2.) do pondelka (6. 2.) odpluhovala viac ako 57.000 kilometrov ciest a posypala takmer 35.000 kilometrov ciest. V teréne boli všetky mechanizmy vrátane fréz, ktoré sa využívajú len pri takto náročných podmienkach.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, vo výkone bolo všetkých 108 posypových vozidiel a deväť rezervných vozidiel.

"Počas tohto obdobia sme posypali 34.770 kilometrov ciest inertným, chemickým alebo zmiešaným posypovým materiálom, odpluhovali sme 57.054 kilometrov ciest. Celkovo sme spotrebovali 3162 ton inertného a 2460 ton chemického posypového materiálu," priblížila Jeleňová.

Na mnohých úsekoch ciest podľa jej slov dochádzalo k vytváraniu snehových jazykov a závejov, ktoré znemožňovali prejazd vozidiel. "Aj keď naše posypové vozidlá odhrnuli nafúkaný sneh z vozovky, behom niekoľkých minút bola cesta znova zafúkaná s opätovnými nánosmi snehu. Z tohto dôvodu sme uzavreli niektoré cesty a bol vyhlásený prvý a druhý situačný stupeň na cestách pod Tatrami a v oblasti Pienin," povedala Jeleňová.

Najnáročnejšie na údržbu ciest v rámci PSK boli cesty na horských priechodoch a v oblasti Vysokých Tatier a Pieninského národného parku.

"Rovnako je potrebné venovať pozornosť aj činnostiam po kalamite, ako sú očisťovanie vozovky v plnom profile, odstraňovanie snehových nánosov a podobne," dodala Jeleňová.

SÚC PSK počas obdobia zimnej údržby spravuje celkovo 3098,71 kilometra ciest prvej, druhej a tretej triedy, ktoré sú rozdelené do 108 okruhov. Ku každému okruhu je pridelené jedno posypové vozidlo, teda na túto činnosť disponuje celkom 108 posypovými vozidlami a deviatimi rezervnými vozidlami.