Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Počas víkendu bude 55. ročník Folklórnych slávností Krakovany

Na snímke predvádza folklórny súbor Žito začepčenie nevesty na Svadobnej výstave v obci Krakovany. Foto: TASR/Martin Palkovič

Obec pri Piešťanoch tradične privíta množstvo tanečníkov, muzikantov a spevákov z rôznych kútov Slovenska.

Krakovany 20. júna (TASR) - Milovníkov tradícií a folklóru čaká od 23. do 25. júna 55. ročník Folklórnych slávností Krakovany. Obec pri Piešťanoch tradične privíta množstvo tanečníkov, muzikantov a spevákov z rôznych kútov Slovenska. Informovala o tom Veronika Behúlová z Trnavského osvetového strediska, ktoré podujatie organizuje.

V piatok (23. 6.) slávnosti otvorí program Jubilanti na scéne, v ňom ľudová hudba Borovienka oslávi 30. výročie svojho vzniku a piešťanské Slniečko si pripomenie 40 rokov na hudobnej scéne. Sobota (24. 6.) sa ponesie v duchu programov Za Váhom, Za Váhom s folkloristami z regiónu, tiež Desať rokov vo svojom Živli, kde sa predstaví bratislavský súbor Živel, a Od kolísky po čepiec. Ten zakončí deň veselicou.

"Nedeľná (25. 6.) časť programu bude venovaná najmenším folkloristom. Program "Kto nám pomóže copi zapletat" predstaví detské hry a tance, súčasťou bude aj školička tanca pre deti. Potom bude javisko patriť folklórnym skupinám z trnavského regiónu. V spoločnom programe Okolo Trnavy bohatá rovina sa predstavia nositelia tradícií zo Špačiniec, Cífera a Šulekova," uviedla Behúlová. Na záver sa predstaví Ekonóm z Bratislavy s profilovým programom.

Folklórne slávnosti v Krakovanoch v tomto roku pripravili aj niekoľko noviniek, ako malú scénu Na gazdovskom dvore s tvorivými dielňami či rozprávky pre najmenších v podaní tradičných bábkových divadiel. Otvorená bude výstava fotografií Petra Seitlera Životom v kroji, výstava poľnohospodárskeho náradia a zvierat z tradičného chovu. Priaznivcov gastronómie potešia špeciality z tradičnej krakovianskej kuchyne i ochutnávka vín. Súčasťou budú aj prednášky, v sobotu v kultúrnom dome s Vladimírou Pribišovou z Balneologického múzea z Piešťan Z expozície kútnych plachiet Kornela Duffeka a v nedeľu seminár o krakovianskej paličkovanej čipke s Danielou Piscovou v Múzeu za krakovskú bránu.

Folklórne slávnosti Krakovany 2023 sa konajú s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja, podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.