Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Počet hospitalizácií v Nemocnici Agel Komárno klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Holubčíková

Počas obdobia pandémie sa podľa názoru riaditeľa nemocnice radikálne zmenilo aj správanie pacientov.

Komárno 13. júla (TASR) – Počet hospitalizácií v Nemocnici Agel Komárno v prvom polroku tohto roka klesol o 900 pacientov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Za prvých šesť mesiacov hospitalizovali 5600 pacientov, vlani to bolo 6500. „Pokles hospitalizácií bol spôsobený ich výpadkom v mesiacoch marec, apríl a máj z dôvodu opatrení v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19,“ zhodnotil riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Podľa slov riaditeľa sa dá prvý polrok v komárňanskej nemocnici rozdeliť na dve rozličné časti. „Nábeh bol veľmi dobrý, počet pacientov, ktorí boli liečení, sa zvyšoval a boli sme vyhľadávaným miestom pre liečbu pacientov. V polovici marca však začala panika a opatrenia v rámci COVID-19, preto sme sa aj my museli prispôsobiť možným negatívnym následkom pandémie a reprofilizovať časť lôžok na suspekt pozitívnych pacientov na COVID-19,“ povedal Jaška. Viacero oddelení malo obmedzenú prevádzku, plánované zákroky boli z veľkej časti pozastavené. Napriek týmto obmedzeniam sa nemocnici podľa slov jej riaditeľa podarilo udržať výkon nemocnice tak, aby pacienti v akútnych stavoch nepocítili pandemické obdobie.

Počas obdobia pandémie sa podľa jeho názoru radikálne zmenilo aj správanie pacientov. „Na urgentné príjmy chodili len pacienti, ktorí mali akútne problémy, nie s banalitami, a tak nezaťažovali celý systém urgentnej starostlivosti. Súčasne sa vedeli prispôsobiť opatreniam, ktoré sme zavádzali z hľadiska hygienicko-epidemiologického režimu,“ skonštatoval.