Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Počet ľudí, ktorí využívajú bezplatnú dopravu, v Komárne narastá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa mestského úradu ukazujú štatistiky z posledných rokov neustály nárast počtu cestujúcich v autobusoch.

Komárno 5. januára (TASR) - Počet cestujúcich vo verejnej autobusovej doprave v Komárne sa postupne zvyšuje. Ako uviedla radnica, v roku 2023 došlo k výraznému nárastu ľudí, ktorí autobusy využívajú na svoju prepravu.

Podľa mestského úradu ukazujú štatistiky z posledných rokov neustály nárast počtu cestujúcich v autobusoch. "V minulom roku nimi bolo prepravených 228.760 cestujúcich, čo je v priemere viac ako 19.000 cestujúcich mesačne. Počas covidovej pandémie počet cestujúcich klesol o 40 až 45 percent, ale v minulom roku ich už bolo o 5000 viac ako v rokoch pred pandémiou," informovala radnica.

Mesto Komárno zaviedlo pred štyrmi rokmi bezplatnú verejnú dopravu. Podľa radnice bolo cieľom dostať do autobusov čo najviac ľudí a znížiť tak intenzitu dopravy. "Verejná doprava je okrem toho z hľadiska vplyvov na životné prostredie ekologickejšia," pripomenul mestský úrad.

V Komárne má približne 72 percent obyvateľov prístup k autobusovej zastávke vo vzdialenosti do 500 metrov. "Vďaka bezplatnej službe môžu najmä dochádzajúci výrazne ušetriť. Dopravca okrem toho v uplynulých rokoch obnovil vozový park, pribudli nové klimatizované autobusy s bezplatným wi-fi pripojením a USB nabíjačkami. Autobusové zastávky boli postupne renovované z externých zdrojov. Vďaka úspešnému grantu bola zrekonštruovaná aj centrálna autobusová stanica, ktorá teraz ponúka cestujúcim príjemné prostredie," doplnil mestský úrad.