Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Počet obyvateľov sa v Dubovom za dekádu zvýšil o tretinu

Na snímke rodiiné domy v obci Dubové okres Zvolen vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR - Jozef Poliak

O výstavbu domov v obci, ktorá je od okresného mesta vzdialená 15 kilometrov, je podľa starostky veľký záujem.

Dubové 27. januára (TASR) – O takmer tretinu, na približne 350, sa za uplynulých desať rokov zvýšil počet obyvateľov obce Dubové v okrese Zvolen. Je za tým rozsiahla výstavba rodinných domov, ktorých od roku 2015 pribudlo v dedine takmer 40.

„Novostavby vznikli prevažne v časti Veľké zeme. Iniciátorom projektu bolo združenie Tri kamene, spravujúce v obci poľnohospodárske družstvo,“ uviedla pre TASR starostka Anna Janovicová. Združenie najskôr vykúpilo pozemky od cirkvi a súkromných vlastníkov, vybudovalo inžinierske siete a ďalej ich potom predávalo záujemcom.

O výstavbu domov v obci, ktorá je od okresného mesta vzdialená 15 kilometrov, je podľa starostky veľký záujem. Okrem prevažne mladých ľudí z obce či blízkeho okolia, ktorí si chcú stavať nové domy, si viacero rodín opravilo aj opustené či zanedbané rodičovské domy a využíva ich dnes ako trvalé bývanie či ako víkendové chalupy.

Neustály záujem o novostavby podnietil aktuálne vedenie obce k vytvoreniu ďalšej lokality, kde by mohlo vzniknúť až 73 rodinných domov. „Bude to v časti Hloď, kde by po naplnení tohto cieľa mohlo bývať až 255 ľudí,“ pripomenula starostka.

Obec už od 80. rokov uplynulého storočia spravuje aj materskú školu, ktorá by sa v prípade väčšieho záujmu nových obyvateľov mohla rozšíriť. V súčasnosti ju navštevuje 17 detí, ktoré do nej dochádzajú dokonca aj z neďalekého Bacúrova či z Brezín.