Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Počet obyvateľov v Poprade klesol pod 50 tisíc

Na archívnej snímke z 18. januára 2022 predstaničný park v Poprade. Foto: TASR - Milan Kapusta

Mesto Poprad si je podľa primátora Antona Danka vedomé, že riešenie sa skrýva v celom komplexe zmien a aktivít. Má preto rozpracovanú koncepciu Poprad = zelené mesto.

Poprad 21. januára (TASR) – Najväčšie mesto pod Tatrami má menej ako 50.000 obyvateľov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po sčítaní obyvateľstva z roku 2021, podľa ktorých žije v Poprade 49.855 ľudí, pričom väčšiu časť, 52,24 percenta, tvoria ženy. Prírastok za obdobie minulého roka bol na úrovni 1002 a úbytok 1468.

Hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová uviedla, že samospráva už niekoľko rokov eviduje trend sťahovania sa ľudí z miest na vidiek. „Mesto Poprad nie je v tomto nijako výnimočné, sme prirodzenou súčasťou celosvetového trendu. Mestá sú konfrontované s výzvami, ktoré vystupujú ako prejavy meniacich sa podmienok vplyvom nielen ekonomických a technologických, ale aj sociálnych zmien. Mestá začínajú strácať obyvateľov i v dôsledku rýchleho starnutia populácie a v neposlednom rade, za dobu ostatných dvoch rokov, to má 'na svedomí' aj ochorenie COVID-19,“ zdôvodnila hovorkyňa. Mnohí ľudia sa podľa nej v obave o svoje zdravie začali báť sociálnych kontaktov, o ktoré na sídliskách v panelákoch nie je núdza. „K tomu výhodné úrokové sadzby spôsobili, že si začali brať hypotéky na rodinné domy a vhodných parciel v okolitých obciach je viac ako dosť.“
Na archívnej snímke z 15. marca 2020 vyľudnená ulica 1. mája v centre Popradu počas mimoriadnej situácie v súvislosti s ohrozením nákazy koronavírusom v Poprade.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

To, že počet obyvateľov v Poprade klesol pod hranicu 50.000 obyvateľov, so sebou prinesie nižší príjem z podielových daní. Mesto Poprad si je podľa primátora Antona Danka vedomé, že riešenie sa skrýva v celom komplexe zmien a aktivít. Má preto rozpracovanú koncepciu Poprad = zelené mesto, ktorú postupnými krokmi aj napĺňa v praxi. „Jej podstatou je vytváranie takých podmienok pre život, ktoré ľudí do Popradu prilákajú. Týkajú sa úsporných zmien v energiách pre domácnosti v budúcnosti, väčšieho využívania obnoviteľných zdrojov energií, výsadby zelene, revitalizácie parkov a oddychových zón, budovania detských ihrísk a športovísk, až po výstavbu parkovacích domov, mestskú hromadnú dopravu zadarmo a možnosti kultúrneho vyžitia,“ vymenovala Hlaváčová.

Samozrejmosťou je podľa nej podpora výstavby bytov pre investorov. Po aktualizácii územného plánu sa už v tomto období rozbehla výstavba viac ako 1000 bytových jednotiek na území mesta. „Dá sa vypočítať, koľko asi pribudne rezidentov. Samotné mesto schválilo tri milióny eur na výstavbu nájomných bytov. Toto všetko nás napĺňa optimizmom, že v už v blízkej budúcnosti počet obyvateľov Popradu opäť narastie,“ uzatvára hovorkyňa.