Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Počty chorých na chrípku v Banskobystrickom kraji opäť stúpli

Ilustračný záber Foto: TASR/AP

Medziročné porovnanie však vychádza priaznivejšie – výskyt ARO je nižší o 3,5 percenta, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o vyše 35 percent.

Banská Bystrica 20. januára (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) i chrípky v Banskobystrickom kraji sa tento týždeň opätovne zvýšil. Výskyt ARO je v medzitýždňovom porovnaní vyšší o necelé tri percentá, počet prípadov chrípky je však vyšší takmer o tretinu.

Medziročné porovnanie však vychádza priaznivejšie – výskyt ARO je nižší o 3,5 percenta, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o vyše 35 percent.

Vírusy v treťom kalendárnom týždni zaútočili predovšetkým na ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti v základných školách vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov a na najmenšie deti. Porovnateľný výskyt počtu chorých je v ostatných vekových skupinách, pričom najmenej prípadov sa vyskytlo u seniorov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v absolútnych číslach 5534 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1765 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Vo výskyte chrípky zaevidovali epidemiológovia 404 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 229 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Rimavská Sobota, Revúca a Zvolen. Chorých na chrípku je najviac v okresoch Veľký Krtíš, Poltár a Banská Bystrica.