Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pod múry komárňanskej pevnosti sa počas Halloweenu vrátia duchovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Najstaršia časť, tzv. Stará pevnosť, bola postavená v 16. storočí na mieste stredovekého hradu. V 17. storočí bola rozšírená o tzv. Novú pevnosť.

Komárno 31. októbra (TASR) - Pevnosť Komárno pripravila špeciálne nočné halloweenske prehliadky vo svojich priestoroch. Sprievodcovia priblížia návštevníkom nielen históriu pevnosti, ale aj jej duchov. Pod múry pevnosti sa vrátia vojaci zabití vo vojnách, Sovieti pokúšajúci sa o útek a duše trpiace smrteľnými chorobami, informovala nezisková organizácia Pro Castello Comaromiensi, ktorá prehliadky organizuje.

Halloweenske prehliadky sa uskutočnia v utorok vo večerných hodinách. Organizované sú v dvoch jazykoch, zvlášť pre slovenské a maďarské skupiny. Slovenské skupiny sa začnú o 17.30 h a 20.00 h, v jednej skupine môže byť maximálne 40 osôb. "Prehliadka pevnosti sa bude konať v tme plnej strašidiel. Neodporúčame účasť osobám mladším ako 15 rokov. Prehliadka sa počas jej trvania nedá opustiť. Alkohol a omamné látky je pred a počas prehliadky zakázané užívať," upozornili organizátori.

Pevnosť v Komárne je najväčšia historická pamiatka mesta Komárno. Fortifikačný objekt je súčasťou najrozsiahlejšieho pevnostného systému v strednej Európe, ktorý sa rozkladá na území Slovenskej republiky a Maďarska. Najstaršia časť, tzv. Stará pevnosť, bola postavená v 16. storočí na mieste stredovekého hradu. V 17. storočí bola rozšírená o tzv. Novú pevnosť.

Keď pevnosťou otriasli dve silné zemetrasenia v 18. storočí, stratila svoj vojenský charakter. V dôsledku vojenských ťažení francúzskeho cisára Napoleona I. však bola na začiatku 19. storočia obnovená, modernizovaná a rozšírená na najrozsiahlejší pevnostný systém Rakúsko-Uhorska, ktorý mal v prípade potreby pojať až 200-tisícovú armádu.

Svoju vojenskú funkciu si pevnosť zachovala až do roku 2003, keď sa stala majetkom mesta Komárno. Odvtedy sa postupne obnovuje a jej brány sú otvorené verejnosti počas celého roku.