Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pod názvom Spoznajme sa! začínajú vo Fiľakove dni maďarskej kultúry

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vďaka spolupráci s Novohradským osvetovým strediskom sa na podujatí zúčastnia aj ďalšie detské folklórne súbory z regiónu.

Fiľakovo 15. januára (TASR) - Pod názvom Spoznajme sa! začínajú dnes večer vo Fiľakove v okrese Lučenec dni maďarskej kultúry. Na úvod sa v sále tamojšieho Mestského kultúrneho strediska (MsKS) predstaví Divadlo B.S. Timravy z Lučenca s hrou Pre koho niet miesta v raji.

Hra sa zaoberá životom Imricha Madácha a jeho láskou k Alžbete Fráterovej. Režisérom predstavenia je Arpád Szabó. "Slovenské predstavenie spracovávajúce maďarskú tematiku je pozitívnym príkladom dobrého spolunažívania tu žijúcich národností, ktoré svoje kultúry navzájom ctia a uznávajú," píše sa na stránke mesta Fiľakovo.

V tomto duchu sa bude niesť aj tanečný dom pre deti s tancami maďarských a slovenských regiónov, ktorý sa uskutoční 20. januára o 15. hodine v MsKS pod vedením detských folklórnych súborov Malá Rakonca a Jánošík. Vďaka spolupráci s Novohradským osvetovým strediskom sa na podujatí zúčastnia aj ďalšie detské folklórne súbory z regiónu.

V MsKS sa 22. januára o 17. h uskutoční aj predstavenie CD platne rodáčky z tohto kraja Katalin Szvorák, za spoluúčinkovania známej maďarskej osobnosti Júlii Kudlik. Realizátorom programu je Miestna organizácia Csemadok.

Dňa 24. januára o 18. h sa začína novoročný operetný galaprogram za účinkovania populárnej maďarskej speváčky Katalin Pitti a jej hostí. Organizátori pripravili aj gastronomický sprievodný program, počas ktorého môžu návštevníci jednotlivých podujatí ochutnať zákusky z remeselníckej cukrárne zo Šalgotarjánu.