Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pod Urpínom otvorili výstavu o pôvode a vývoji štátnej symboliky SR

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autorom je renomovaný heraldik, archivár a historik Ladislav Vrtel, čerstvý držiteľ štátneho vyznamenania Pribinovho kríža I. triedy.

Banská Bystrica 10. januára (TASR) – V priestoroch historickej radnice v Banskej Bystrici sprístupnili v pondelok (9. 1.) putovnú výstavu k 30. výročiu vzniku SR. Pripomína pôvod i vývoj slovenskej štátnej symboliky a návštevníci si ju môžu pozrieť do konca januára. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.

"Výstava Slovensko v štátnej symbolike prináša vyše 800 vzácnych, na Slovensku prvýkrát vystavovaných obrazových a textových exponátov, vyobrazení heraldických archívnych dokumentov a muzeálnych prameňov viažucich sa k štátnej symbolike. Znak, vlajka, pečať a hymna zhmotňujú samotnú identitu štátu, preto sa na nich viaže osobitná úcta a právna ochrana," uviedlo mesto.

Autorom je renomovaný heraldik, archivár a historik Ladislav Vrtel, čerstvý držiteľ štátneho vyznamenania Pribinovho kríža I. triedy. Je tvorcom heraldického riešenia symbolov SR, jej štátneho znaku, vlajky a pečate. Autorsky sa podpísal aj pod tisícku mestských, obecných, občianskych a cirkevných erbov.