Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Podiel vytriedeného odpadu v Nitre sa medziročne zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kým v roku 2021 dosahoval podiel vytriedeného odpadu 43,8 percenta, vlani už stúpol na 47,7 percenta.

Nitra 24. marca (TASR) – Podiel vytriedeného odpadu na celkovom komunálnom odpade sa v Nitre medziročne zvýšil takmer o štyri percentá. Kým v roku 2021 dosahoval podiel vytriedeného odpadu 43,8 percenta, vlani už stúpol na 47,7 percenta. Zásadný vplyv na zvýšenie vytriedenosti malo zavedenie zberu kuchynského odpadu z domácností, kompostovanie na sídliskách a oproti predchádzajúcemu roku sa zvýšilo aj množstvo odpadu z prevádzok, ktoré vykonávajú zber a výkup odpadu, najmä výkup kovov, zhodnotil Martin Pavelka z odboru životného prostredia Mestského úradu v Nitre.

Od úrovne vytriedenia komunálneho odpadu sa odvíjajú sadzby poplatkov za uloženie odpadov na skládkach. Čím viac vytriedeného odpadu mesto vykáže, tým menej zaplatí za skládkovanie jednej tony odpadu. Okrem toho sa od úrovne vytriedenia odvíja aj nárok na ročný príspevok z Environmentálneho fondu. Za rok 2022 môžu o tento príspevok žiadať samosprávy s úrovňou vytriedenia aspoň 31 percent. V budúcich rokoch sa však môže situácia otočiť, a ak mestá nedosiahnu vyššiu úroveň vytriedenia, nárok na príspevok stratia, upozorňuje magistrát.

Vlani sa v Nitre vyprodukovalo viac ako 41.000 ton odpadu. Ročné náklady mesta za rok 2022 na nakladanie s komunálnymi odpadmi vrátane prevádzky zberných dvorov a mestskej kompostárne sú 5.519.000 eur. Nakladanie s odpadmi je financované z výberu poplatkov od občanov a podnikateľov.