Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Podkúvačov koní je čoraz menej, mladí o remeslo nemajú záujem

Obnovená tradícia dedov a pradedov – Štefanská jazda, oslávila 26. decembra 2013 v obci Soblahov v Trenčianskom okrese 25-ročné jubileum. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tento víkend stovkám mladých i starých návštevníkov predvádzal svoje remeslo kováč Tomáš Celec zo Spišských Vlachov, ktorý sa aj takto snaží získať pre vymierajúce remeslo svojich nástupcov.

Vlachovo 14. augusta (TASR) – Na 24. ročníku Festivalu ľudového spevu a tanca a 12. ročníku Vlachovského remeselníckeho jarmoku je tradičným symbolom „máj“ a podkova. Pravidelne ho organizuje Matica slovenská spolu s obcou, tento rok po prvý raz pod spoločným názvom Dni Vlachova.

Tento víkend stovkám mladých i starých návštevníkov predvádzal svoje remeslo kováč Tomáš Celec zo Spišských Vlachov, ktorý sa aj takto snaží získať pre vymierajúce remeslo svojich nástupcov. "Je to ťažká robota, nielen to vykúvanie podkov, ale aj podkúvanie koní a mladí ľudia na Slovensku nechcú robiť ťažkú robotu, hoci koní tu všade máme dosť, určite viac ako po revolúcii v roku 1989," povedal Celec pre TASR.

Okrem viacerých známych folklórnych súborov z rôznych krajov Slovenska a predvádzania remesiel, sú augustové slávnosti vo Vlachove známe aj stavaním „mája“. Zatiaľ, čo na mnohých miestach Slovenska pomaly na túto tradíciu zabúdajú, tu ju majú dvakrát do roka. Augustový máj však nesúvisí s oslavou krásy a ženskosti. „To nemá s tým stavaním májov v máji alebo na rusadlí, ako sa tomu u nás hovorí, nič spoločné. To je taký festivalový oslavný máj," vysvetlil pre TASR starosta Vlachova Peter Pakes.

Festival ľudového spevu a tanca vo Vlachove založil pred 24 rokmi Miestny odbor Matice slovenskej. Dnes má podľa terajšieho predsedu Jozefa Jakubovského svoje opodstatnenie väčšie ako kedykoľvek predtým. „Okrem domácich návštevníkov sem chodia aj Slováci zo zahraničia, budúci rok na jubilejný festival prídu Slováci zo Slovenského Komlóša z Békešskej župy v Maďarsku. Takto im pomáhame udržať si ľudové zvyky a tradície, vlastne slovenskosť," uviedol Jakubovský pre TASR.

Tento víkend sa na Gemeri uskutočnili tri podujatia, ktoré pripravili v spolupráci s Domom Matice slovenskej (MS) v Rožňave. „Vlachovo, v Štítniku je krásna akcia Vodný hrad a dva matičné súbory vystupujú na Dni obce v maďarskej časti Čučma v Rožňave, čiže prezentujeme sa kultúrnym vystúpením a kultúrnym slovom," uzatvorila pre TASR riaditeľka Domu MS v Rožňave Zlatica Halková.