Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Podľa politológa môže kumulácia funkcií koncentrovať moc

Podľa politológa Miroslava Řádka je výkon niekoľkých politických funkcií možný, pričom má svoje výhody i nevýhody.

Trenčín 7. apríla (TASR) – Starosta obce Dohňany v Púchovskom okrese Milan Panáček po zložení poslaneckého sľubu v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) sedí na troch stoličkách. Okrem funkcie starostu obce a podpredsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude v nasledujúcom volebnom období vykonávať aj mandát poslanca NR SR.

"Všetky tri funkcie sa budem snažiť robiť zodpovedne. Je tu ešte variant, že sa vzdám funkcie podpredsedu TSK. Všetko sa vyjasní počas niekoľkých týždňov," povedal Panáček s tým, že je tu možnosť úspešného využitia skúseností v miestnej a regionálnej samospráve a v legislatíve.

Ako starosta obce berie Panáček v Dohňanoch minimálny plat 1500 eur, za funkciu podpredsedu TSK dostáva ďalších 1700 eur a s poslaneckým platom 3500 eur (vrátane paušálnych náhrad) sa jeho mesačný príjem vyšplhá v hrubom na 6700 eur. "Pre mňa nie je prioritou plat, ale hodnotenie voličov. Ak ma niekde zvolili, mal by som ich aj reprezentovať. Ak ma v najbližších voľbách nezvolia, tak to bude jasný signál, že tie dve alebo tri funkcie u mňa neakceptujú," zdôraznil.

Podľa politológa Miroslava Řádka je výkon niekoľkých politických funkcií možný, pričom má svoje výhody i nevýhody. Ak poslanec NR SR vykonáva ďalšie funkcie na regionálnej a miestnej úrovni, môže účinne lobovať v prospech záujmov svojho kraja alebo obce. Súčasne však podľa neho verejnému životu hrozí prílišná koncentrácia moci, ktorá môže priniesť jej zneužitie. Ten, kto takýto výkon politiky napokon bude hodnotiť, je volič.

"Vzhľadom na to, že sa začína nová verejná diskusia o zmene volebného systému, môže vzniknúť tlak verejnosti na zákaz kumulácie viacerých politických funkcií. Rovnako sa ale dá očakávať odmietnutie takéhoto zákazu poslancami NR SR, ktorí by tak išli proti svojim záujmom," skonštatoval Řádek.