Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Podľa starostu R. Bauera by mala byť Terasa dobrým miestom pre život

K efektívnemu riadeniu Terasy prispieva podľa jej starostu aj spôsob verejného obstarávania.

Košice 6. decembra (TASR) – Starosta košickej mestskej časti Západ, známej aj ako Terasa, Rudolf Bauer sa vo svojej činnosti snaží riadiť princípom dobre spravovaných verejných zdrojov. Uviedol to dnes pred novinármi pri hodnotení polovice svojho funkčného obdobia.

„Ide najmä o napĺňanie požiadaviek transparentnosti, participativnosti a efektívnosti,“ povedal Bauer. V oblasti transparentného manažovania vyzdvihol hlavne zriadenie novej web stánky, ktorá zaznamenáva približne 2000 návštev týždenne a poskytuje aj možnosť diskusie. „Je to pre nás inšpiratívne, pretože z diskusií môžu neraz vzísť dobré nápady,“ dodal starosta. Za dôležité tiež považuje vydávanie sídliskového občasníka, zmenu otváracích hodín na úrade, zriadenie kancelárie prvého kontaktu, či profily na sociálnych sieťach.

Najväčšia košická mestská časť, s viac ako 40.000 obyvateľmi, dáva podľa starostu veľký dôraz na participatívne riadenie. „Vytvorili sme grantovú schému, kde môžu občania podávať svoje projekty najmä v oblasti rozvoja kultúry, športu, či komunitného života,“ doplnil Bauer. Podčiarkol tiež skutočnosť, že na spolupráci s úradom sa podieľa ja Rada seniorov, pravidelné stretávania sa s riaditeľmi miestnych škôl, spolupráca s univerzitami a podnikateľmi.

K efektívnemu riadeniu Terasy prispieva podľa jej starostu aj spôsob verejného obstarávania. „Ušetrili sme takto viac ako 20 percent prostriedkov,“ zdôraznil Bauer. Vyzdvihol tiež úspech pri hľadaní cudzích zdrojov, kedy sa podarilo mestskej časti za dva roky získať približne 200.000 eur.

Mestská časť preinvestovala v tomto volebnom období 600.000 eur. Vzniklo viac ako 120 nových parkovacích miest, zrekonštruovala sa tržnica s prekrytím, presvetlením, fontánkou s pitnou vodou a stovkou predajných miest za 84.000 eur. „Snažili sme sa aj o princíp rodinného vyžitia a aj preto sme zrekonštruovali niekoľko detských ihrísk,“ poznamenal Bauer s tým, že za úspech by považoval, ak by obyvatelia sídliska mohli povedať, že Terasa je dobrým miestom pre život.