Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Areál bratislavského dopravného podniku bude strážiť firma z Nitry

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nitrianskej spoločnosti Bonul má DPB za štyri roky zaplatiť 3,6 milióna eur. Tá jediná splnila podmienku tendra, aby bola tzv.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Päť areálov Dopravného podniku Bratislava (DPB) bude strážiť nová strážna služba. Nitrianskej spoločnosti Bonul má DPB za štyri roky zaplatiť 3,6 milióna eur. Tá jediná splnila podmienku tendra, aby bola tzv. subjektom hospodárskej mobilizácie. Ministerstvo dopravy označilo postup pri výberovom konaní za diskriminačný, čo DPB odmieta. Informuje o tom vo svojom dnešnom vydaní denník Sme.

Do súťaže sa pôvodne prihlásilo 13 záujemcov, po preštudovaní podkladov predložili ponuku a zložili zábezpeku dve, a to Bonul a Securitas SK s ponukou o 600.000 eur lacnejšou ako bola víťazná. DPB ju však vylúčil, keďže nespĺňala spomínanú podmienku o subjekte hospodárskej mobilizácie. Podľa ministerstva dopravy napriek tomu, že DPB je takýto subjekt, strážna služba už túto podmienku spĺňať nemusí. Priestory bratislavského podniku do marca strážila strážna služba, ktorá túto podmienku nespĺňala.

Ako poukázal denník, spoločnosti Bonul malo rozhodnutie o subjekte hospodárskej mobilizácie, ktoré jej v roku 2008 vydalo ministerstvo hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), pomôcť aj v minulosti. Spoločnosť získala zákazku na stráženie budovy ministerstva v roku 2010. Podľa denníka Pravda Jahnátek poľoval spolu s majiteľom spoločnosti Miroslavom Bödörom a býva v rovnakej dedine ako jeho syn s nevestou.

Na novej strážnej službe sa ročne ušetrí 400.000 eur



Dopravný podnik Bratislava (DPB) odmietol, že by jeho nová strážna služba musela byť aj subjektom hospodárskej mobilizácie. Podľa hovorkyne podniku Agáty Stanekovej podnik uviedol, že je zaradený medzi takéto subjekty, nemalo však ísť o podmienku účasti v tendri. Poukázala tiež na to, že za novú strážnu službu zaplatí podnik o 400.000 eur ročne menej ako doteraz.

"Súťažné podklady si vyžiadalo 13 záujemcov a do lehoty na predkladanie ponúk boli doručené tri ponuky. Z nich komisia vybrala najkvalitnejšiu a cenovo najvýhodnejšiu," priblížila Staneková. Vyjadrenia denníka Sme, ktorý dnes o tendri informoval, na potrebu zabezpečovania služby aj v obdobiach, ktoré upravuje právny predpis o hospodárskej mobilizácii, považuje DPB za účelové a neobjektívne.

Potreba najatia novej strážnej služby mala vyplynúť z auditu, ktorý ukázal, že objekty DPB sú nedostatočne zabezpečené. "Na všetky vchody do jednotlivých objektov sme nasadili strážnu službu, lebo sme nemienili tolerovať nekontrolované prechody a možné krádeže, ktoré boli v minulosti podľa všetkého bežné. Podarilo sa nám odhaliť niekoľko prípadov krádeží a preto sme považovali za nevyhnutné obstarať novú, kvalitnejšiu strážnu službu," uviedol šéf podniku Ľubomír Belfi.