Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Rajci podpísali memorandum o ochrane povodia Rajčianky

Na archívnej snímke Bioklimatický Park Drienová pri meste Rajec, okres Žilina. Foto: TASR Erika Ďurčová

Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová doplnila, že memorandum podpísali ŽSK, občianske združenie (OZ) Ekoenergia, spoločnosť Kofola a občianske združenie MVO Ľudia a voda.

Rajec 24. septembra (TASR) – Riešiť ochranu povodia rieky Rajčianka sa zaviazali signatári memoranda o spolupráci, ktoré v piatok (23. 9.) podpísali v Bioklimatickom parku Drienová v Rajci. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Evy Lacovej sa rozhodli implementovať pilotné riešenie pre zadržiavanie vody v hornom povodí Rajčianky.

Doplnila, že memorandum podpísali ŽSK, občianske združenie (OZ) Ekoenergia, spoločnosť Kofola a občianske združenie MVO Ľudia a voda. "V roku 2022 patrilo povodie Rajčianky medzi najpostihnutejšie suchom. V Rajeckej doline však regionálni partneri vnímajú už dlhšiu dobu, že daný stav predstavuje ohrozenie a je nevyhnutné okamžite pristúpiť k reálnym riešeniam ochrany povodia," uviedla Lacová.

Pripomenula, že v júli 2022 sa realizovali dve vodozádržné opatrenia (hrádzky) v spolupráci s obcou Ďurčiná a OZ Ekoenergia. "Preukázali plnú funkčnosť pri väčších zrážkach už na konci júla 2022. Ďalšie vodozádržné opatrenia sa zrealizujú v rokoch 2022 a 2023 v súčinnosti s obcami povodia Rajčianky. Odborné práce povedie Michal Kravčík – expert na riešenia vody, sucha a klimatických zmien," dodala hovorkyňa ŽSK.