Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Podpora Campu Žilina pre Ukrajincov dosiahla takmer dva milióny eur

Na archívnej snímke ukrajinská rodina. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Zakladateľ Campu Žilina Milan Dubec podotkol, že za posledné štyri mesiace zažili všetky druhy emócií od strachu, beznádeje, hnevu až po odvahu, empatiu, ochotu pomáhať a spolupatričnosť.

Žilina 29. júna (TASR) – Ľuďom z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú zostať v Žiline a okolí, poskytuje pomoc Camp Žilina prostredníctvom občianskeho združenia Ukrainska spilka. Celková hodnota podpory Campu Žilina sa vyšplhala takmer k dvom miliónom eur. TASR o tom informovala manažérka Nadácie Milana Dubca Katarína Schneiderová.

Doplnila, že výška finančného príspevku od darcov dosiahla hodnotu 486.000 eur. "Finančné vyčíslenie hodnoty dobrovoľníckej práce predstavuje 758.000 eur, hodnota nefinančných darov (okrem oblečenia) je 586.400 eur. Súčasťou podpory je aj štátny príspevok vo výške 123.000 eur. Cez Ukrainsku spilku prijali dobrovoľníci približne 200.000 kusov oblečenia a potrieb," uviedla Schneiderová.

"Začínali sme s 50 – 60 posteľami, neustále sme podľa potreby pridávali ďalšie a ďalšie, v súčasnosti ich máme vyše 300. Dodnes využilo možnosť krátkodobého ubytovania približne 2050 ľudí a približne 1300 ľuďom sa nám podarilo nájsť dlhodobé ubytovanie v hosteloch, bytoch, horských chatách, internátoch a podobne," priblížila príbeh kempu spoluzakladateľka Renáta Dubec.

Zakladateľ Campu Žilina Milan Dubec podotkol, že za posledné štyri mesiace zažili všetky druhy emócií od strachu, beznádeje, hnevu až po odvahu, empatiu, ochotu pomáhať a spolupatričnosť. "Bez pomoci našich podporovateľov a dobrovoľníkov by sme nemohli vytvoriť pre ukrajinské rodiny podmienky na ich integráciu do spoločnosti. Ako spoločnosť musíme využiť príležitosť a potenciál, ktorý ľudia z Ukrajiny ponúkajú. Pretože ak sa využije správne, je pre Slovensko obohatením a rozvíja nás všetkých," skonštatoval Dubec.