Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Pozor na predávajúcich cez internetový bazár

Online nakupovanie - Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Môže sa totiž jednať o podvodníkov. Polícia varuje občanov, aby boli opatrní pri nakupovaní akéhokoľvek tovaru cez internet.

Prešov 19. augusta (TASR) - V poslednom období polícia, a nielen v Prešovskom kraji, zaznamenala zvýšení výskyt podvodov na ľuďoch nakupujúcich cez internetové bazáry.

„Polícia upozorňuje ľudí, aby pri kúpe akéhokoľvek tovaru cez internetové bazáry boli nanajvýš opatrní. Dobré je zistiť si odporúčania a všímať si aj iné veci, ako napríklad chýbajúce údaje o predajcovi, odmietanie iného ako e-mailové kontaktu, či požadovanie zaslania zálohy, hoci aj malej čiastky. Určite neposielajte žiadne peniaze vopred! Ideálnym riešením je osobné stretnutie, na ktorom si môžete tovar pozrieť, odskúšať a až tak zaplatiť,“ odporúča hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Podľa Džobanika zaznamenali v týchto prípadoch síce odlišné údaje predávajúceho, ale rovnaký postup pri podvodoch. Predávajúci podľa neho ponúka na predaj rôzne predmety, najčastejšie však mobilné telefóny.

„V inzeráte je uvedený len e-mailový kontakt, cez ktorý prebieha aj ďalšia komunikácia s prípadným záujemcom. Žiadne mená, telefónne čísla ani osobné stretnutia. Ak kupujúci prejaví záujem o tovar, predávajúci mu zašle číslo účtu v banke, na ktorý požaduje na znak seriózneho záujmu o tovar zaslať zálohu a zároveň inzerát z ponuky vymaže. Výška zálohy sa pohybuje od 50 do 200 eur,“ popisuje postup Džobanik a upozorňuje, že po zaslaní zálohy nielenže prestane podvodník komunikovať, ale tovar nikdy nepošle.