Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pohronské múzeum vystavuje zreštaurované diela maliara K. Dodeka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Výstava venovaná Dodekovi bude trvať do 26. júna 2022.

Nová Baňa 1. júna (TASR) – S príspevkom Fondu na podporu umenia dalo Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani vlani zreštaurovať písací stôl so stoličkou z pracovne miestneho maliara a kováča Karola Dodeka. Návštevníci múzea môžu výsledok práce reštaurátora Tibora Kováča vidieť na výstave venovanej 100. výročiu úmrtia Karola Dodeka. TASR o tom informovala pracovníčka múzea Jana Potocká.

"Spoluúčasť na reštaurovaní predmetov bola hradená z účelovo určených finančných prostriedkov od Banskobystrického samosprávneho kraja," pripomenula Potocká.

Karol Dodek, ktorý bol tiež spolupracovníkom archeológa a botanika Andreja Kmeťa, bol prvým slovenským mešťanostom Novej Bane po prvej svetovej vojne. "Bol činným národovcom a ľudovo-výchovným pracovníkom. Známym sa stal aj pre obrazy, okrem oltárnych maľoval aj zátišia či žánrové krajinky. Podľa dochovanej historickej fotografie ich maľoval sediac práve na stoličke, ktorú dalo múzeum zreštaurovať," uviedla Potocká. "Zreštaurovaný písací stôl má drevenú nadstavbu a pochádza z obdobia biedermeieru."

Výstava venovaná Dodekovi bude trvať do 26. júna 2022.