Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Polaček: Chýba tisícka zaočkovaných, aby sa Košice vyhli čiernej farbe

Na archívnej snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček. Foto: TASR – František Iván

Na krajskom zastupiteľstve Polaček vyzval predstaviteľov samospráv na aktívnejšiu úlohu v rámci kampane za očkovanie.

Košice 25. októbra (TASR) – Mestu Košice hrozí na COVID automate prechod do čiernej farby s ďalším sprísnením protipandemických opatrení. Je možné sa tejto hrozbe vyhnúť, ak sa ešte zaočkuje približne tisícka Košičanov vo veku nad 50 rokov. S výzvou na podporu očkovania proti COVID-19 na to v pondelok poukázal primátor Jaroslav Polaček.

„V Košiciach nám stačí 1000 – 1200 ľudí nad 50 rokov, aby sme už do čiernej zóny nepadli, teda aby sa nestalo, že nebudú fungovať fitká, nebudú svadby, rôzne spoločenské udalosti a aktivity. Chcel by som ísť príkladom, a teda poďme spolu uvažovať, ako vieme ľudí nejakým spôsobom ešte namotivovať, pretože Košice o dva týždne do čiernej farby padnú a stačí nám strašne málo, aby nepadli,“ uviedol Polaček počas rokovania Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorého je poslancom.

Oznámil zároveň, že v nedeľu (24. 10.) sa dal zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. „Ja som sa rozhodol pre tretiu dávku kvôli sebe a kvôli svojim blízkym,“ uviedol na sociálnej sieti.

Košice sú podľa COVID automatu aktuálne v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej farbe. Pri dosiahnutí 65-percentnej hranice plne zaočkovaných ľudí vo veku nad 50 rokov sa stupeň rizikovosti v okrese zníži o jeden stupeň smerom nadol.

Na krajskom zastupiteľstve Polaček vyzval predstaviteľov samospráv na aktívnejšiu úlohu v rámci kampane za očkovanie. Kampaň by podľa neho mohla robiť aj krajská agentúra cestovného ruchu.

Predseda KSK Rastislav Trnka uviedol, že samosprávny kraj je aktívny v boji s novým koronavírusom, o čom svedčí aj vysoké množstvo a podiel vakcín podaných obyvateľom z úrovne kraja. „Čo sa týka kampane, chceme vyvíjať aktivity na podporu očkovania, avšak potrebujeme akési poverenie z ministerstva. Uchádzame sa oň už druhý mesiac. Verím, že nakoniec toto poverenie príde a budeme môcť spustiť aktivity, ktoré máme pripravené,“ povedal.