Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Polaček: Prevzatie cintorína a krematória naplnilo očakávania

Na snímke krematórium v Košiciach 4. decembra 2020. Mesto pred rokom prevzalo do správy pohrebiská - Verejný cintorín a krematórium. Foto: TASR - František Iván

Nielen vnútorné priestory, ale aj oba areály boli podľa neho roky neudržiavané a mestský podnik ich prevzal v značne zanedbanom stave.

Košice 4. decembra (TASR) – Prevzatie košického verejného cintorína a krematória Správou mestskej zelene (SMsZ) pred rokom sa ukázalo ako správny krok a obe pohrebiská sa posunuli na vyššiu úroveň. Skonštatoval to v piatok košický primátor Košíc Jaroslav Polaček s tým, že investície na zlepšenie stavu oboch pietnych miest dosiahli za rok takmer pol milióna eur.

Nielen vnútorné priestory, ale aj oba areály boli podľa neho roky neudržiavané a mestský podnik ich prevzal v značne zanedbanom stave. "Kremačné pece fungovali len silou vôle, vonkajšie plochy boli zarastené, chodníky neudržiavané, našli sme aj plesnivé kancelárie, v nevyhovujúcom stave boli aj vnútorné priestory. Tento nedôstojný čas je už, našťastie, za nami. Za uplynulých 12 mesiacov sme sa viacerými investíciami posunuli k výraznému skrášleniu oboch pietnych miest. Stále je ešte pre nami množstvo roboty, no podstatné je, že zlepšenia sú badateľné na každom kroku," zhodnotil primátor.



K zmene došlo vlani, keď sa spoločnosti Rekviem skončila 20-ročná nájomná zmluva. Vedenie mesta sa ju rozhodlo neobnoviť z dôvodu nespokojnosti s dovtedajším prevádzkovateľom. Mestské zastupiteľstvo ešte v júli 2019 schválilo zámer zveriť SMsZ správu pietnych miest s cieľom zabezpečenia údržby a správy areálov, cintorínov a prevádzkovania pohrebnej služby, krematória a pohrebísk. Mesto si od toho sľubovalo vyššiu kvalitu služieb aj lepšie zhodnotenie mestského majetku. Ako informoval magistrát, ďalším dôvodom boli aj pružnejšie reakcie na podnety a žiadosti občanov, vyššie investície a kvalitnejšia starostlivosť o zeleň. Podľa primátora sa očakávania naplnili.

Podľa riaditeľky SMsZ Marty Popríkovej sa od prevzatia pietnych miest pravidelne odstraňovali dlhodobo neriešené problémy a nedostatky. "Veľmi dobré ohlasy od návštevníkov máme najmä na tie 'viditeľné' vylepšenia, ako sú rekonštrukcie sociálnych zariadení, nové čalúnenie lavíc, rekonštrukcie a opravy schodov, oprava múrika a doplnenie zábradlia, výstavba chodníka k urnovým hrobom alebo osadenie nových lavičiek a košov v areáli krematória. Takisto sa tam opravili strecha a chladiarenské zariadenie. Na verejnom cintoríne sme zrekonštruovali kolumbárium, vyčistili dlažbu a pamätníky, nanovo vyznačili pamätné hroby a vyfrézovali takmer 100 pňov, ktoré prekážali návštevníkom pri chôdzi," uviedla.

Na snímke riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková počas tlačového brífingu pred krematóriom v Košiciach 4. decembra 2020. Mesto pred rokom prevzalo do správy pohrebiská - Verejný cintorín a krematórium.
Foto: TASR - František Iván


V tomto roku došlo aj ku kompletnej rekonštrukcii maďarskej kremačnej pece a servisnej oprave českej kremačnej linky spolu takmer za 200.000 eur. V súčasnosti sú podľa riaditeľky SMsZ obe kremačné linky funkčné. Vždy sa využíva jedna linka a každý mesiac sa v priemere uskutoční 300 kremácií.

V budúcom roku plánuje SMsZ opravu ústredného schodiska na verejnom cintoríne, opravu kamenného obkladu stien krematória a sfunkčnenie tamojšej fontány. Pripravuje sa aj štúdia prírodného cintorína. Na verejnom cintoríne sa pripravujú ďalšie sadové úpravy pred vstupom vrátane nového mobiliára, otvorenie predajne a výstavba časti asfaltovej komunikácie. Výrazné zmeny čakajú aj na parkovanie pred verejným cintorínom, kde bol doteraz problém nájsť voľné miesto.

Na snímke urnový háj pri krematóriu v Košiciach 4. decembra 2020. Mesto pred rokom prevzalo do správy pohrebiská - Verejný cintorín a krematórium.
Foto: TASR - František Iván


"Problémy spôsobujú parkujúce autá obyvateľov, ktorí pracujú v okolitých firmách alebo ich navštevujú. Spôsobujú tým nemalé problémy všetkým, ktorí autom prichádzajú na smútočný obrad alebo na hroby svojich najbližších. Preto sme sa rozhodli od budúceho roka riešiť túto situáciu zavedením závorového parkoviska, ktoré bude spoplatnené a zároveň bude zvýhodňovať účastníkov pohrebných obradov a návštevníkov cintorína," priblížila Popríková.