Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Políci vyšetruje viacero prípadov pytliactva v Prešovskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KR PZ Nitra

Posledný prípad bol zaznamenaný v katastri obce Vyšný Komárnik v okrese Svidník, v blízkosti vstupu na lesnú cestu pri delostreleckom objekte, v časti zvanej Poľana.

Prešov 8. novembra (TASR) - Vyšetrovatelia štyroch okresných riaditeľstiev Policajného zboru v Prešovskom kraji počas víkendu (6. - 7. 11.) začali trestné stíhania vo veci trestného činu pytliactva. Ide o päť prípadov, páchatelia sú zatiaľ neznámi. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, zákon pri tomto porušení zákona stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody až na dva roky.

"K dvom prípadom došlo v okrese Bardejov. Najskôr bola ulovená jelenica nájdená v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka. Išlo o dvojročné zviera s váhou približne 200 kilogramov. Druhé zviera bolo nájdené v katastri obce obce Becherov, časti zvanej Dujava, kde bol bez povolenia ulovený desaťročný jeleň vážiaci viac ako 220 kilogramov. Pytliak v tomto prípade oddelil hlavu od tela, ktorú si odniesol," uviedla Ligdayová.

Aj humenský vyšetrovateľ preveruje okolnosti prípadu pytliactva, keďže bola strelnou zbraňou usmrtená samica jeleňa lesného. Páchateľ ju uhynutú ponechal v priekope, pri lesnej ceste smerujúcej k lokalite Veské, v katastrálnom území obce Koškovce.

"Zákon o poľovníctve porušil aj pytliak v okrese Poprad. Za Tatranskou Kotlinou pri ceste v smere na Spišskú Belú, v lokalite zvanej Za Bielou, bolo nájdené torzo päťročného jeleňa. Váha zvieraťa bola odhadnutá na viac ako 170 kilogramov," priblížila Ligdayová.

Posledný prípad bol zaznamenaný v katastri obce Vyšný Komárnik v okrese Svidník, v blízkosti vstupu na lesnú cestu pri delostreleckom objekte, v časti zvanej Poľana. Páchateľ bez povolenia a pravdepodobne strelnou zbraňou usmrtil samicu vlka dravého vo veku 12 až 18 mesiacov. Jej kadáver ponechal na mieste.

Vo všetkých uvedených prípadoch pytliaci konali podľa policajnej hovorkyne bez potrebného povolenia na lov, čím porušili ustanovenie zákona o poľovníctve a spôsobili tak príslušným poľovníckym združeniam, teda aj Slovenskej republike, škodu.