Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Policajti pátrali po osobách, Rómom vo Vrbnici sa ich postup nepáčil

Ilustračné foto Foto: TASR
Peter Pollák Foto: TASR/Martin Baumann

Splnomocnenec vlády Peter Pollák chce dať policajný zásah preveriť.

Michalovce 3. apríla (TASR) – Policajti z Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach vykonali vo štvrtok (2.4.) celokrajskú pátraciu akciu s názvom 100. Uskutočnila sa vo všetkých okresoch Košického kraja a zúčastnilo sa na nej celkove 139 policajtov. Rómom v obci Vrbnica v okrese Michalovce sa však postup policajtov pri kontrole v obci nepáči.

„Akcia bola vykonávaná zámerne v takomto období, lebo vieme, že sa ľudia v predsviatočnom čase sťahujú domov. Sú to najmä tí, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí a môže byť po nich vyhlásené pátranie. Počas tejto celokrajskej akcie bolo prepátraných celkovo 46 problematických lokalít, kde boli informácie o tom, že sa tam môžu zdržiavať osoby, ktoré sú v pátraní. Počas akcie bolo celkove vypátraných sedem osôb a päť osôb bolo predvedených na základný útvar policajného zboru,“ informoval dnes riaditeľ KR PZ v Košiciach Juraj Leško.

Ako ďalej uviedol, policajti po tejto akcii odovzdali päť osôb do výkonu trestu. Počas akcie donucovacie prostriedky použili iba v dvoch prípadoch v obci Kapušianske Kľačany. Osoby sa tam podľa krajského riaditeľa nepreukázali a chceli utiecť, preto policajti použili donucovacie prostriedky. K zraneniu osôb podľa riaditeľa nedošlo, žiadne zranenia mu aspoň hlásené neboli, nikto sa ani na postup policajtov oficiálne nesťažoval a nebolo podané trestné oznámenie na postup polície.

Jednou z lokalít, v ktorej sa kontrola uskutočnila, bola aj obec Vrbnica v okrese Michalovce. Košický policajný riaditeľ uviedol, že táto obec doteraz nebola považovaná za problémovú, no pri pátraní po osobe v obci Iňačovce obyvatelia policajtov upozornili, že osoba, ktorú hľadajú, je vo Vrbnici. Preto sa asi 12 až 15 policajtov presunulo do tejto lokality. Tam však osobu nenašli a akcia prebehla podľa neho normálne, prítomný na zásahu bol aj starosta obce. Asi dvaja alebo traja Rómovia sa tam pokúsili o útek, no boli okamžite chytení, skontrolovali ich totožnosť a prepustili ich. Krajský riaditeľ dokonca povedal, že veliteľ zásahu vo Vrbnici vylúčil použitie donucovacích prostriedkov.

Podľa starostu Vrbnice Jaroslava Tokára sa do osady vo štvrtok (2.4.) vracal z obecného úradu a zbadal, že sú tam policajti. Keď im oznámil, že je starosta obce, mladý policajt mu povedal, že ho to nezaujíma. Videl však policajtov, ako niekoľkých obyvateľov osady postavili k stenám a kopali ich do nôh.

„Dokonca jedna žena dostala facku. Zbili tu asi 19 ľudí, polovica bola zranená a išli aj do nemocnice. Mali hlavne modriny. Veľa nechýbalo a dostal by som aj ja, a to som starosta,“ povedal Tokár. Tiež nechápal, prečo policajti nekontaktovali neho a nepovedali mu, že pátrajú po nejakých osobách.

Košický policajný riaditeľ však uviedol, že takýto zásah neoznamujú ani primátorom miest, ani starostom obcí a podľa jeho informácií bol starosta odvedený nabok od kontrolovaných osôb preto, že nevhodne zasahoval do postupu polície.

Osobu, ktorú policajti hľadali vo Vrbnici, nakoniec aj chytili na inom mieste. Leško považuje celú akciu za úspešnú. Vylučuje akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.

Potvrdil, že za posledný rok stúpol počet útokov na verejných činiteľov a ich intenzita sa stupňuje. Podľa Leška sa zvyšujú počty fyzických útokov na policajtov. V kraji však podľa neho v posledných rokoch klesol počet trestných činov.

Splnomocnenec vlády chce dať preveriť policajný zásah vo Vrbnici

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák žiada, aby policajný zásah, ktorý sa vo štvrtok (2.4.) uskutočnil v obci Vrbnica v Michalovskom okrese, preverila Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR a Generálna prokuratúra, a to najmä z pohľadu jeho zákonnosti, legitimity a primeranosti. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity dnes preveruje informácie o policajnom zásahu z viacerých zdrojov.

Pollák bude okrem vyšetrenia primeranosti policajného zásahu žiadať aj policajnú správu o priebehu tejto akcie a bude iniciovať opätovné stretnutie s vedením Policajného zboru SR, ktorého témou bude prijatie opatrení, aby nevznikali pochybnosti o oprávnenosti alebo primeranosti použitia donucovacích prostriedkov.

Splnomocnenec sa zasadzuje aj za zmenu legislatívy a zavedenie povinnosti pre policajtov používať pri zásahoch špeciálnych jednotiek kamerový systém, alebo vyhotoviť zvukový či obrazový záznam.

"Ak sa bude používať videotechnika pri policajných zásahoch, nebudeme musieť polemizovať o tom, či zásah bol zákonný, či došlo k porušeniu práv, zlému zaobchádzaniu a ktorá strana pochybila. Videozáznamy by boli v prospech nielen občanov, ale aj policajtov," uviedol Pollák.

V sobotu (4.4.) o 11.00 h sa chce Pollák priamo v obci Vrbnica stretnúť s obyvateľmi miestnej rómskej komunity a starostom obce Jaroslavom Tokárom. Takisto sa v tento deň chystá stretnúť s okresným riaditeľom PZ SR v Michalovciach a Krajským riaditeľom Policajného zboru v Košiciach.