Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na proteste proti dohode s USA sa pred NR SR zišli stovky ľudí

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Verejnosť sa popoludní zhromažďuje aj pred Národnou radou SR. Strana Smer-SD na utorok podvečer chystá akciu pred bustou Alexandra Dubček.

Bratislava 8. februára (TASR) - Na proteste proti dohode o obrannej spolupráci s USA sa pred budovou Národnej rady (NR) SR zišli v utorok stovky ľudí. Protestujúci prichádzali už v dopoludňajších hodinách, podvečer sa ich nazbieralo približne vyše 1000. V dave sa objavili vlajky ĽSNS i slovenské vlajky, ako aj nápisy ako "Stop USA Army" či "Mier". Polícia musela na určitý čas uzavrieť úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu.

Mimoparlamentné hnutie Republika zvolávalo ľudí na protest od 16.00 h. Opozičný Smer-SD avizoval na podvečer kladenie vencov pred bustou Alexandra Dubčeka, no napokon viacerí predstavitelia strany vystúpili na pódiu pred vstupom na Bratislavský hrad.

Šéf Smeru-SD Robert Fico skonštatoval, že opozícia by mala byť jednotná. "Môžeme mať na rôzne veci rôzne názory, ale pokiaľ ide o Slovensko, musíme byť celá opozícia jednotná, a preto tu stojím," vyhlásil a s davom začal skandovať heslo "V jednote je sila".

Parlament v utorok rokuje o návrhu dohody s USA. Diskusiu sprevádzal chaos a hluk v rokovacej sále. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že pokiaľ bude pokračovať neporiadok, predčasne ukončí diskusiu v pléne. Písomne sa do nej prihlásilo vyše 30 rečníkov.

Polícia obnovila premávku v blízkosti NR SR


Premávku v úseku od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste obnovili. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Premávku obojsmerne dočasne prerušili z dôvodu bezpečnosti účastníkov protestného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

Podľa medializovaných informácií sa pred parlamentom zišlo 3000 až 5000 ľudí.

Polícia uzatvára úsek od Šulekovej po Mudroňovu


Úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste bude dočasne neprejazdný. O obojsmernej uzávierke rozhodla polícia z dôvodu bezpečnosti účastníkov utorkového verejného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

"Vodičov touto cestou vyzývame, aby sa riadili pokynmi polície a zvýšili svoju pozornosť," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Pred budovu parlamentu zvolala protestnú akciu strana Smer-SD, s prítomnými chce vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou.

Polícia doposiaľ neeviduje porušenia poriadku



Polícia zatiaľ nezaznamenala počas utorkových protestných zhromaždení v hlavnom meste prípady narušenia verejného poriadku či páchania protiprávnej činnosti. Oznámila to na sociálnej sieti v aktualizačnej informácii z monitoringu protestov.

Verejnosť sa popoludní zhromažďuje aj pred Národnou radou SR. Strana Smer-SD na utorok podvečer chystá akciu pred bustou Alexandra Dubčeka, na ktorej majú prítomní vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou. Parlament v utorok rokuje v búrlivej atmosfére o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA.