Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Policajti pripravili ku Dňu bielej palice dopravno-preventívnu akciu

Na snímke vpravo chodkyňa pomáha nevidiacemu chodcovi s bielou palicou počas Dňa bielej palice na priechode pre chodcov v Trnave vo štvrtok 14. októbra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V rámci akcie policajná hliadka podľa Linkešovej zastavovala všetkých vodičov.

Trnava 14. októbra (TASR) - Pri príležitosti Dňa bielej palice pripravila polícia v spolupráci s pracovníkmi z Únie nevidiacich a slabozrakých dopravno-preventívnu akciu v mestách Trnava, Hlohovec, Dunajská Streda a Skalica. Jej cieľom bolo podľa trnavskej krajskej hovorkyne polície Márie Linkešovej zvýšiť informovanosť vodičov i bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, najmä so zrakovým postihnutím, ktorí sú odkázaní na zvýšenú ohľaduplnosť zo strany vodičov.

Policajné hliadky preverili počas akcie približne 260 vodičov. Správanie vodičov voči osobám so zrakovým znevýhodnením bolo vo väčšine prípadov pozitívne a vodiči dali zrakovo postihnutej osobe na priechode pre chodcov automaticky prednosť. V dvoch prípadoch, v meste Trnava a v Skalici museli policajti uložiť vodičom aj blokovú pokutu.

V rámci akcie policajná hliadka podľa Linkešovej zastavovala všetkých vodičov. "Tých, ktorí si splnili svoje povinnosti voči chodcom, ale aj tých, ktorí priechodu pre chodcov nevenovali dostatočnú pozornosť, hoci osoba na chodníku dávala bielou palicou signál, že chce vojsť na priechod. Treba si uvedomiť, že takýto človek sa v priestore orientuje najmä podľa sluchu a môže vkročiť na cestu až potom, keď ho vodič zaregistruje a auto pred priechodom zastaví," uviedla Linkešová. Doplnila, že dopravno–preventívna akcia sa stretla medzi vodičmi s pozitívnym ohlasom.