Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NEHODA NA CESTE: Po zrážke s autom chodkyňa utrpela ťažké zranenia

Podľa polície chodkyňa kráčala po ceste, v tmavom oblečení a bez akýchkoľvek reflexných prvkov, hoci na druhej strane cesty bol osvetlený chodník. Foto: Polícia SR - Prešovský kraj

Polícia napriek intenzívnej a systematickej snahe zaznamenáva na cestách Prešovského kraja množstvo dopravných nehôd s účasťou chodcov.

Stará Ľubovňa 15. októbra (TASR) - Pri dopravnej nehode osobného auta a 39-ročnej chodkyne, ku ktorej došlo vo štvrtok (14. 10.) večer v Novej Ľubovni v okrese Stará Ľubovňa, sa ťažko zranila chodkyňa. Ako informuje polícia na sociálnej sieti, dychová skúška u vodiča bola negatívna, u chodkyne bol vyžiadaný odber krvi na zistenie prítomnosti alkoholu.

Podľa polície chodkyňa kráčala po ceste, v tmavom oblečení a bez akýchkoľvek reflexných prvkov, hoci na druhej strane cesty bol osvetlený chodník. Polícia napriek intenzívnej a systematickej snahe zaznamenáva na cestách Prešovského kraja množstvo dopravných nehôd s účasťou chodcov. Za minulý rok eviduje 44 dopravných nehôd s účasťou chodca, v tomto roku ich je už 54.

"V súvislosti s týmto negatívnym nárastom apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby zvýšili opatrnosť na cestách. V tomto jesennom a blížiacom sa zimnom období je bežnou súčasťou dní znížená viditeľnosť. Vyzývame preto nemotorových účastníkov cestnej premávky, aby za zníženej viditeľnosti pri pohybe po cestách a v ich tesnej blízkosti nezabúdali na zásadu 'byť videný'. Reflexné materiály výrazne zvyšujú viditeľnosť v tme, a to približne na 200 metrov. To už je vzdialenosť, pri ktorej si vodič dokáže chodca všimnúť a stihne adekvátne zareagovať," uvádza polícia a dopĺňa, že kombinácia tmy a tmavého oblečenia je obzvlášť nebezpečná.

Polícia zároveň vyzýva vodičov motorových vozidiel, aby rešpektovali práva chodcov, ktorí vstúpili na priechod pre chodcov. "Starší ľudia a deti sú vysoko rizikové skupiny, pričom sa často správajú nepredvídateľne. A preto opatrnosti najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, ale i kultúrnych a reštauračných zariadení nikdy nie je dosť," tvrdí polícia.